Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
22.12.2020
08:56
Karate klub Brežice v letu 2020
Foto: Karate klub Brežice
Karate klub Brežice, ki edini v Sloveniji izvaja in uči originalno okinavsko Gojyu-ryu šolo karateja, je tudi letošnje leto uspešno prekrmaril med številnimi čermi.

Kljub spremenjenim razmeram s številnim podmladkom

BREŽICE V začetku leta 2020 je v klubu uspešno delovalo 90 članov, ki so v različnih skupinah trenirali pod budnim očesom svojih 10-ih trenerjev. Strokovnost in nenehno izobraževanje je ena glavnih vrlin Karate kluba Brežice, saj v razvoj svojih kadrov in novih trenerjev vlaga veliko. Tudi letos so nekateri trenerji kluba dosegli najvišjo stopnjo izobrazbe (2. stopnja), celotno izobraževanje pa je potekalo preko spleta. Na organiziranih izobraževanjih s strani Karate zveze Slovenije bodo člani kluba nastopili tudi kot predavatelji in predstavili Goju-ryu karate, saj je Karate klub Brežice edini klub v Sloveniji, ki ta stil trenira.

Fotogalerija (Foto: Karate klub Brežice):

Brežiški klub je član KZS (Uradne nacionalne športne zveze), Športne zveze Brežice in International Meibukan Goju-Ryu Karate Do Association (I.M.G.K.A.) s sedežem na Okinavi (Japonska). Zaradi narave in organiziranosti svojega dela je klub že pred 10 leti od Ministrstva za šolstvo in šport za nedoločen čas pridobil »status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa«.

Tekmovanja v letu 2020

Prve mesece leta 2020 se je klub uspešno udeležil mednarodnih turnirjev v Samoborju, v Slovenskih Konjicah in v Velenju ter šolske lige v Rogaški Slatini, od koder je prinesel kar 16 odličij. Na članskem in veteranskem državnem prvenstvu pa so članice kluba osvojile srebro in bron. Marca je bil klub po razglasitvi epidemije in prepovedi treningov primoran redne treninge začasno prekiniti. Prihodnost je bila neznana, strah in razočaranje pa velika. Čeprav so bila tekmovanja odpovedana, so tekmovalci trenirali na prostem, ko je bilo to dovoljeno, in junija, ko je klub nastopil na 1.pokalni tekmi, osvojili tri odličja.

Dan 100-ih kat

Karate klub Brežice pa se zaveda, da je vsak član, majhen ali velik, nov ali izkušen, tekmovalec ali rekreativec enako pomemben. Zato je za vse svoje člane po vzoru dogodkov z Okinave v času počitnic organiziral poseben dogodek imenovan »Dan 100-ih kat«, kjer so člani na lepem prizorišču ob Krki ves popoldan in večer izvajali kate, dokler niso skupaj prišli do številke 100.

Brežiške športne počitnice

Poleti je klub prav tako sodeloval na brežiških športnih počitnicah, kjer je v obliki delavnic navdušenim otrokom predstavljal to plemenito in varno borilno veščino. Po uspešnem septembrskem vpisu se je vadba ponovno pričela v športni dvorani v Brežicah, saj prejšnji prostori v ETrŠ Brežice zaradi epidemije niso bili na voljo. Kljub nekaterim nenavadnim terminom so člani Karate kluba Brežice na treninge vestno prihajali in pridno trenirali. Klub je vrline karateja prikazal tudi na športnem dnevu OŠ Brežice, kjer sta Nastja Galič in Saša Petković skozi celo dopoldne s kratkimi delavnicami navduševali vse drugošolce. Zadnje letošnje tekmovanje v okviru Karate zveze Slovenije je bilo še ekipno prvenstvo Slovenije, kjer sta dve brežiški ekipi prinesli domov dve kolajni.

ik pred zaostritvijo razmer in prepovedjo treningov za mlajše kategorije je klub organiziral tudi Pokal Posavja za osnovnošolce iz devetih šol. Tako so mladi člani kluba lahko pokazali, kaj so se do tedaj že naučili, preden so bili zopet prisiljeni ostati doma, stran od utrjenega tatamija.

A Karate klub Brežice ve, da čar karateja ni v hitrih uspehih, temveč v vztrajnosti, potrpežljivosti in neomajnosti. Zato je po prepovedi treningov zaradi koronavirusa pričel izvajati brezplačne treninge preko video povezav. Otroci in starejši se tako preko računalnika od doma povežejo na trening in lahko v treh različnih skupinah trenirajo dva- do trikrat tedensko. Treninge vodijo Darko Cicvarić, Nastja Galič in Franc Bajs. Čeprav je stik omejen na zaslone, so otroci nad treningi navdušeni. Redno prihajajo, pridno trenirajo in se tudi veliko zabavajo. Zadnji božični treningi so še bolj veseli, otroci, prav tako pa starejši člani in trenerji, pa že komaj čakajo, da se s svojimi prijatelji, učitelji in vrstniki na treningu te čudovite borilne veščine vidijo tudi v živo.

Karate klub Brežice se zahvaljuje vsem staršem, sorodnikom, članom, trenerjem, donatorjem in sponzorjem, ki so kakorkoli prispevali v tem letu, da je naše delo potekalo nemoteno, še posebej pa gre zahvala Občini Brežice, HESS d.o.o., ELMONT d.o.o., GEN ENERGIJA d.o.o., NEK d.d., IBE d.d. ter Zavod za šport Brežice, brez katerih ves ta uspeh ne bi mogli doseči. Hvala za zaupanje!

Karate klub Brežice

karate klub brežice
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja