Skip to main content
V Posavju 6° C Torek, 23. 2024
19.07.2021
12:50
Krški kajakaši aktivni med počitnicami
Foto: Kajak kanu klub Krško
Krški kajakaši so aktivni tudi na začetku počitnic - na Svetovnem prvenstvu v raftingu, na tekmi Svetovnega pokala v kajak-kanuju divje vode v Banja Luki, najmlajši na tekmah v Prekmurju.

Krški raftarji s povprečnimi 17 leti najmlajša ekipa na prvenstvu

V Kajak kanu klubu Krško so se tudi letošnje šolske počitnice zopet pričele zelo aktivno. Mladinci kluba so se med 28. junijem in 3. julijem udeležili svetovnega članskega prvenstva v raftingu, ki ga je organizirala Svetovna rafting zveza (World rafting federation) v Franciji v kraju L'Argentière-La Bessée. Tekmovanja se je udeležilo petinpetdeset ekip iz triindvajsetih držav. Slovenijo sta zastopali ekipa iz Straže in člani Kajak kanu kluba Krško v sestavi Matija Preskar, Tilen Zorko, Simon Škof Ojeda, Taj Kevin Bizjak in Tomaž Travnikar pod vodstvom trenerja Mateja Malusa.

Tudi tokrat so pred prvenstvom izvedli krajše priprave v Banja Luki, kjer so se fantje poskusili čim bolje pripraviti na tekmovanja v raftu. Člani KKK Krško so iz Krškega odšli s kombijem v ponedeljek, 28. JUNIJ v zgodnjih jutranjih urah in po dolgi in razgibani poti po francoskih Alpah prispeli v dolino reke La Durance, kjer je potekalo svetovno prvenstvo. Po namestitvi v kampu ob reki so izvedli prve treninga na vodi in opravili potrebna PCR testiranja. Naslednji dan, 29. junija, sta potekala uradna treninga v spustu in slalomu, dan so zaključili z otvoritveno ceremonijo in večerjo.

30. junij je bil prvi tekmovalni dan, saj so se ekipe pomerile v tri kilometre dolgem spustu po divji alpski reki. Člani KKK Krško (Slovenija 2) so štartali sedemindvajseti in si priveslali dvanajsto mesto.

Tekmovanja pa za ta dan ni bilo konec, saj so v popoldanskih urah potekale še kvalifikacije za RX. RX je disciplina v kateri se istočasno na progi pomerita dva rafta v vožnji med vratci in zmagovalec je tisti, ki prvi prevozi ciljno črto. Na kvalifikacijah so si Krčani priveslali petnajsti čas. Prvi julijski dan je bil namenjen slalomu. Vse ekipe so dvakrat opravile s progo, upošteval pa se je boljši čas. Ekipa KKK Krško smo prvo vožnjo odvozili brez kazenskih točk in s sedmim najboljšim časom. V drugem poskusu nam ni uspelo izboljšati odlične prve vožnje, smo pa kljub temu na koncu zasedli deveto mesto v slalomu.

Drugi julij je bil za raftarje iz krškega zadnji tekmovalni dan. Sledila je disciplina RX, kjer je Krčanom najprej stala nasproti ekipa iz Bolgarije. S prepričljivo zmago so se uvrstili v nadaljevanje tekmovanje, ki je potekalo zvečer pod žarometi. V soju žarometov sta se v prvi večerni tekmi osmine finala spopadli ekipi iz Slovenije. Raftarji iz Krškega so z dobrim začetnim sprintom in odlično odvoženimi prvimi protitočnimi vratci dobili prednost, ki je bila prevelika za ekipo iz Straže, tako so zmagali in si priveslali nadaljevanje. Tokrat so jim nasproti stali raftarji iz Čila. Krčani so ponovno odlično začeli in v zgornjem delu proge povedli, vendar je izkušena ekipa iz Čila uspela ujeti slovenske reprezentante in jih v zadnjih protitočnih vratcih izriniti oz. jim zapreti pot ter tako ciljno črto prevozila kot prva. Ker pa je ekipa Čila prišla na koncu v finale in osvojila končno 2. mesto, so si člani KKK Krško oz. Slovenija2 priveslali odlično šesto mesto v disciplini RX.

V skupnem seštevku vseh disciplin, ki so se točkovale, se je ekipa iz Krškega kot ekipa Slovenija2 uvrstila na deseto mesto v konkurenci osemindvajsetih moških ekip iz celega sveta. Z rezultatom smo zadovoljni, saj smo dosegli najboljše slovenske rezultate na tem prvenstvu in pridobili potrebne izkušnje za prihajajoča tekmovanja. Ekipa iz Krškega je bila namreč s povprečno starostjo 17 let daleč najmlajša na tem prvenstvu.

Fotogalerija (Foto: Kajak kanu klub Krško):

Mlajši tekmovali na Muri in Soboškem jezeru

Mlajši tekmovalci so se v soboto in nedeljo, 3. in 4. julija, udeležili dveh tekmovanj za slovenski pokal v kajak kanuju divje vode in kajak mirne vode v Prekmurju na reki Muri in Soboškem jezeru. V soboto smo tekmovali v kajaku na mirnih vodah, ki je štelo za slovenski pokal na Soboškem jezeru na 200 m in 500 m razdaljah.

V nedeljo so fantje tekmovali še na tekmi slovenskega pokala v kajak kanu divje vode, ki je hkrati štelo še za Državno prvenstvo v klasičnem spustu na 2,5 km progi na reki Muri, ki ga je organiziral KKK Mura Krog.

Sedaj čakajo mlajše kajakaše treningi in konec julija še skupni tabor Kajakaške zveze Slovenije v Murski Soboti, mladinci pa se bodo do 8. avgusta pripravljali na izbirna tekmovanja za slovensko slalom in spust reprezentanco v Solkanu.

Nika Ozimc

Nika Ozimc z reprezentanco v Franciji

Medtem, ko so mladinci tekmovali v Franciji, pa je svoj krstni nastop za reprezentanco Slovenije doživela tudi Nika Ozimc, ki se je udeležila svetovnega pokala v kajak-kanuju v spustu v Banja Luki, ki je potekalo od 2. do 4. julija 2021 v klasičnem spustu in dveh tekmovanjih v sprintu. Drugi tekmovalni dan se je Niki v sprintu uspelo uvrstiti v finale, kjer je na koncu zasedla 15.mesto. Tudi tokrat je bil na tekmovanju pomočnik glavnega trenerja član kluba Jakob Stanič. Reprezentanca v spustu se je sicer v Banja Luko odpravila že v ponedeljek, 28. junija 2021, kjer so se skupaj pripravljali na sama tekmovanja.

Kajak kanu klub Krško

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja