Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
10.05.2022
07:45
Leja Glojnarič, zlata v Braziliji
Foto: zsis.si
Brežičanka Leja Glojnarič je na 24. poletni olimpijadi gluhih v Braziliji osvojila zlato kolajno v mnogoboju. Slovenski uspeh je s 3. mestom dopolnila njena reprezentančna kolegica Iris Breganski.

Leja Glojnarič zlata v Braziliji

BREŽICE Članica Atletskega kluba Brežice Leja Glojnarič je na 24. poletni olimpijadi gluhih v Braziliji premagala vso konkurenco v mnogoboju in se veselila zlate medalje. Brežčanka je vsestranska atletinja, najbolj uživa v skoku v višino in v tej disciplini dosega tudi najboljše rezultate, čeprav tudi tekmuje v mnogoboju in metu v kopja.

Odšla s ciljem, da bi se uvrstila med najboljše. Pa je postala najboljša

Zaradi svoje prirojene okvare sluha, zaradi katere slabo sliši in nosi slušni aparat, je še bolj zagnana ter skuša podirati državne rekorde in beležiti odmevne rezultate. Kar pa je ne ovira pri doseganju odličnih rezultatov. Kljub temu, da zelo slabo sliši, ima zelo dober občutek v prostoru in je zelo predana, pravi njen trener Iztok Glojnarič. In kot dodaja, se prav zaradi svoje drugačnosti še bolj trudi in se želi dokazati. V Brazilijo je odšla s ciljem, da bi se na olimpijadi gluhih uvrstila med najboljše. Zdaj pa je osvojila zlato medaljo.

Lani prvič na velikem tekmovanju gluhih

Leja od leta 2019 trenira s svojo sestro Niko, prav tako odlično atletinjo. Nova prvakinja v mnogoboju poleg skoka v višino sedaj meče tudi kopje in se pripravlja za tek na kratke proge ter na tek čez ovire. V lanskem letu je prvič nastopila na velikem tekmovanju gluhih, svetovnem prvenstvu gluhih v atletiki v Lublinu na Poljskem. Tekmovala je v disciplini v metu kopja in osvojila 5. mesto.

18. in 19. medalji gluhih v samostojni Sloveniji

Na Zvezi za šport invalidov Slovenije pravijo, da sta medalji Leje Glojnarič in Iris Breganski 18. in 19. medalji gluhih v samostojni Sloveniji. Slovenci smo vse od prvih nastopov veljali za uspešne, v času Jugoslavije so gluhi športniki osvojili šest medalj na olimpijskih igrah, po osamosvojitvi Slovenije pa še sedemnajst. Prvi Slovenec, ki je nastopil na olimpijskih igrah gluhih, je bil pod jugoslovansko zastavo zdaj že pokojni Anton Kogovšek. Na zimskih olimpijskih igrah v Oslu, na Norveškem, je leta 1953 tekmoval v alpskem smučanju in osvojil dve medalji, v smuku je bil drugi, v kombinaciji pa tretji. Gluhi se ne morejo meriti s športniki-invalidi, ki imajo omejene gibalne sposobnosti, zato se športno udejstvujejo s sebi enakimi na olimpijskih igrah gluhih. Najuspešnejši slovenski športnik med gluhimi je Samo Petrač, ki je osvojil šest odličij, kot edini pa se lahko pohvali tako z odličjem z zimske in poletne olimpijade gluhih.

brežice
atletika
atletski klub brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja