Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
24.04.2019
14:23
Foto: Željko Jeličič in VJ
V najmočnejši dirki dneva je v prvem teku zmagal Klemen Gerčar (AMD Brežice, MS-62-Husquarna), v drugem pa presenetljivo Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični, Yamaha-Delta team).

Skupna zmaga po točkah je pripadla Petru Irtu (odprti razred, APJ - Yamaha), Janu Pancarju (MX2), Matevžu Robeku (MX-125, MK Fire-KTM), Jaki Pekljaju (MX-85, Šentvid pri Stični, MS-62-Husquarna), Mihi Vrhu (MX-65, MK Bistrica-KTM) ter Aronu Katoni (PP-50, Madžarska), med mlajšimi veterani je slavil Sašo Kragelj (MX Akademija Kragelj, Yamaha), pri starejših veteranih pa Alojz Fortuna (MK Fortuna, KTM) pred Igorjem Pancarjem (Šentvid pri Stični, Yamaha-Delta team), očetom zmagovalca zadnje dirke!

S pomladjo so prišle med nas tudi moto dirke! Po uvodni dirki na Prilipah v organizaciji AMD Brežice je sledila velikonočna dirka v Beli krajini, na stezi Krupa pri Semiču v organizaciji AMD Kolpa MXS! Tu se je znova zbrala vsa slovenska motokrosistična elita - z izjemo Tima Gajserja. Čeprav Gajser zatrjuje, da na prvenstvu DP nastopa zaradi stika z domačimi navijači, pa si je tokrat vzel (redko) prosto nedeljo. Skupaj je tekmovalo 80 dirkačev, ki so v 12 dirkah dneva pred več kot tisoč gledalci pokazali odlične vožnje v sončnem vremenu in tako veliko noč proslavili na svoj, motoristični način! Bela krajina je tako imela praznik, a drugače! Mnogi ljubitelji, še posebej pa prav Timovi navijači, ki jih prav v Beli krajini ni malo (Gajserja so spremljali tudi po mnogih svetovnih dirkah!), so bili žalostni, nekateri pa celo prav jezni. Hitro so si našli novega junaka: Jana Pancarja, ki je zadnjo (skupno) dirko (razred open in MX2) prepričljvo dobil, za sabo pa je pustil tudi oba izkušenejša in (dosedaj) močnejša dirkača: Gerčarja in Irta!

Motokros ima na Dolenjskem in tudi v Beli krajni posebno mesto: tu je doma veliko dirkačev, ljubiteljev, ima dve najlepši stezi v Sloveniji in tu sem tudi sam dozorel pri potovanju z dirke na dirko, s treninga na trening. Zelo sem se veselil skupne zmage na dirki DP v Semiču v zadnji vožnji, saj sedaj zbiram izkušenj na SP v razredu MX2, tam pa je konkurenca zelo močna in vsaka točka zelo dragocena. Hvala vsem navijačem in vsem sponzorjem.

Jan Pancar

Prav Timova odstotnost nam je pričarala nove razburljive dvoboje, saj sta se že v prvi vožnji za zmago vso dirko kosala vodilni Peter Irt in Klemen Gerčar. Le-ta je imel več moči in spretnosti in Irtu v zadnjem krogu speljal zmago! Gerčar se v drugi vožnji po hitrosti in moči nato ni mogel kosati z Pancarjem in Irtom.

V točkovanju za DP se vsak razred točkuje zase, tako ta je Pancar zabeležil dve zmagi (in 50 točk) v razredu MX2, Gerčar in Irt pa sta si prislužila vsak po 47 točk, a je zaradi boljšega rezultata v zadnji vožnji Peter na odru stal stopnico višje od Klemena, tretje mesto pa je pripadlo Mihi Bubniču.

V razredu MX2 je Jan Pancar premagala vse hittrejšega Luko Milca (44) in Jako Završana (38). Zmagovalec zadnje dirke dneva Jan Pancar, sicer doma iz Šentvida pri Stični, je bil slikovit. "Motokros ima na Dolenjskem in tudi v Beli krajni posebno mesto: tu je doma veliko dirkačev, ljubiteljev, ima dve najlepši stezi v Sloveniji in tu sem tudi sam dozorel pri potovanju z dirke na dirko, s treninga na trening. Zelo sem se veselil skupne zmage na dirki DP v Semiču v zadnji vožnji, saj sedaj zbiram izkušenj na SP v razredu MX2, tam pa je konkurenca zelo močna in vsaka točka zelo dragocena. Hvala vsem navijačem in vsem sponzorjem," je zaključil Jan, ki po dirki na Škednju potuje na naslednjo dirko za SP v Mantovo (Italija).

V razredu MX-125 (dvotaktni motorji) je Matevž Robek (50) premagal Gala Hauptmana (44) in Aleksa Ronzulla (38). V razredu MX-85 Jaka Peklaj najprej ni uspel odlično štartati, zato je vodstvo prevzel Madžar Noel Zanocz, a je v obeh dirkah Jaka (50) na koncu imel hitrejši tempo, tako da je za sabo pustil Madžara Noela (44) in Hrvata Luko Kunića (40). V razredu MX-65 je zmagal Miha Vrh (50) pred Hrvatom Šimunom Ivandičem (44) in Žanom Ovnom (38) in ostalimi, v razredu MX-50 pa je Madžar Aron Katona zmagal (50) pred Teom Šukljanom (44) in Luko Juričem (40). Med mlajšimi veterani (pod 50) je zmagal Sašo Kragelj (50) pred Simonom Lavrinom (44) in Tomažem Jankovičem (40), pri starejših veteranih (nad 50) pa je zmagal Alojz Fortuna (50) pred Igorjem Pancarjem (42) in Zlatkom Vavpotičem (38). Skupni zmagovalec odprtega razreda Peter Irt je bil skromen: "MX je moj hobi, saj sem se namesto profesionalne športne kariere odločil za službo, dirka pa so sedaj moja sprostitev. Steza v Semiču je lepa, dirka odlična, ljuibitelji enkratni. Na koncu mi je malo zmanjkalo moči, a sem vseeno zelo vesel uspeha v Beli krajini."

Drugouvrščeni Klemen Gerčar pa je bil slikovit. "Pred prvo dirko mi je Simon Avbelj, moj sosed iz Lukovice in tudi sam nekdanji MX dirkač in prvak Slovenije, dal dober nasvet: Dirko ne dobiš na štartu, ampak v zadnjih krogih. V prvi vožnji sem stopnjeval tempo in uspel vloviti in prehiteti Petra. Dokazal sem da še vedno lahko zmagam! V drugi vožnji mi je zmajkalo moči, a tudi tako je rezultat odličen, saj sem prevzel vodstvo v točkovanju za DP." V prvenstvu je Gerčar povedel pred Petrom Irtom - 89 : 97 točk!

Direktor dirke Stane Špehar pa je bil ponosen. "Bela krajina je za en dan bila središče slovenskega vrhunskega in ljubiteljskega motokrosa, hkrati pa smo imeli tudi praznik – na naš način. Po razburljivi velikonočni moto proslavi so sedaj pred nami mirni prvomajski prazniki, nato pa tudi novi izzivi," pravi Špehar.

Motokrosiste sedaj čaka teden premora, nato pa sledi nova praznična dirka: 4. maja 2019 se bodo pomerili v Škednju v organizaciji AMD Slovenske Konjice, po dirkah na Radizelu, v Zaboku (HR) in Mačkovcih pa se moto karavana spet vrača na Dolenjsko, na zaključno dirko DP: 15.septembra v Dolini pod Kalom v organizaciji AMD Šentvid pri Stični, domačo stezo zmagovalca Semiča Jana Pancarja.

Veljko Jukič
Foto: Željko Jeličič in VJ

motokros
fotogalerija

Pridružite se nam