Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
08.09.2021
11:53
Alex Novak, motokros, Brežice
Foto: David Boštjančič
Brežiški motokrosist Alex Novak si je z naslovom vice prvaka jugozahodne cone Evropskega prvenstva pripeljal finale na Sardiniji.

Alex Novak si je na Prilipah pripeljal finale na Sardiniji

PRILIPE Brežičan Alex Novak je na zadnji od petih dirk v domačih Brežicah na dirki Evropskega prvenstva jugozahodne cone s osvojitvijo četrtega mestom v skupnem seštevku iz šestega skočil na drugo in s tem osvojil naslov vice prvaka v najtežji od štirih evropskih con pod pokroviteljstvom FIM Evropa. Kot nagrada za vloženi trud in potovanja po Evropi je verjetno zanj kot za celo ekipo najlepša nagrada uvrstitev v veliki finale, ki bo potekala 19. septembra 2021 v sklopu MXGP na veliki nagradi Sardinije.

Po nekoliko bolj nervoznem začetku dirkaškega vikenda se je na koncu za komaj desetletnega Brežičana v nedeljo končalo sanjsko. V soboto je Alex na kvalifikacijskih treningih in kvalifikacijski dirki vozil nekoliko bolj rezervirano. Samo uvrstitev v finale je imel tako rekoč v teoriji že zagotovljeno, vendar znajo biti dirke nepredvidljive in dokler ne pade karirasta črno bela zastavica, dirk pač ni konec. S tem v mislih se je Alex boril v soboto bolj sam s sabo kot s stezo in tekmeci. Na kvalifikacijski dirki v soboto je tako osvojil peto mesto. Boljši od njega so bili Italijan Andrea Uccellini, presenečenje sobotnih kvalifikacij simpatični Primorec Val Slavec ter Avstrijca Moritz Ernecker in Ricardo Bauer.

Že v nedeljo pa je Novak izgubil sobotno tremo in na jutranjem ogrevanju naredil boljše čase ter bil med Slovenci najhitrejši. V prvi vožnji je bil suvereno četrti. Zaostal je le za Uccellinijem, Erneckerjem in Bauerjem. Ko pa je mladenič spoznal, da ga nihče več ne more tudi v teoriji spraviti izven osmerice, ki bodo imeli možnost nastopa v finalu na Sardiniji, pa se je sprostil do konca. Drugo vožnjo je sicer v preveliki želji po še boljšem rezultatu padel že v tretjem ovinku, a se je do konca te vožnje boril kot lev in prišel vse do tretjega mesta. Brez tistega začetnega padca se je po časih krogov videlo, da bi zaostal le za nekoliko starejšim rivalom Italijanom Uccellinijem. v skupnem seštevku dirke je tako osvojil sicer nehvaležno četrto mesto, a ni bil po dirki prav nič razočaran, ko je videl, da se je v skupnem seštevku prvenstva Jugozahodne cone iz šestega premaknil na skupno drugo mesto.

Fotogalerija (Foto: David Boštjančič):

Na razglasitvi najboljši treh jugozahodne cone se je tako zavihtel na drugo stopničko zmagovalnega odra in se pri tem iskreno veselil svojega uspeha. Seveda se je z njim veselila celotna ekipa in ožji družinski člani. Prvak cone je tako postal Andrea Uccellini, tretje mesto na zmagovalnem odru pa je Novaku in Uccelliniju delal še mladi Fancoz Tylan Lagain. Ko govorimo oziroma pišemo o teh mladih fantih, je potrebno poudariti, da so v tej jugozahodni coni nastopali dirkači iz dvanajstih držav in sicer iz Portugalske, Španije, Andore, Francije, Monaca, Italije, San Marina, Švice Avstrije, Lihtenštajna, Hrvaške in Slovenije.

Ob tem smo naleteli na še enega od pomenljivih podatkov. Alex Novak je med prvo petnajsterico v skupnem seštevku naše cone edini z letnico rojstva 2011. Vsi ostali konkurenti so letniki 2009 ali 2010. To podatek ni zanemarljiv, saj govori v prid Alexu Novaku. Spremljali in preverili bomo finaliste vseh štirih con in kaj lahko se zgodi, da bo Alex Novak eden redkih, če ne celo edini z letnico 2011.

Alex Novak: "Super se počutim, ker grem na finalno dirko na Sardinijo"

V prvi vožnji sem vozil nekoliko z rezervo, saj si nisem želel padca. Ko pa so mi v ekipi po prvi vožnji povedali, da sem sigurno uvrščen v finale na Sardiniji, sem šel lažje na štart druge. Padec v tretjem ovinku ni bil potreben, a sem nato vozil zbrano in napadalno in tretje mesto v drugi vožnji mi res veliko pomeni. Če ne bi bilo padca, bi bil najverjetneje drugi, čeprav si želim prehiteti tudi Uccellinija. V Franciji mi je to v nekem trenutku celo uspelo, a sem pretiraval v nadaljevanju in takrat dvakrat tudi padel. Super se počutim, ker grem na finalno dirko na Sardinijo, saj bom tam videl vse velike vse moje vzornike, ki dirkajo v MXGP. Še najbolj se veselim, da bom v živo videl Gajserjevega največjega konkurenta Jeffreya Herlingsa, saj vozi isto blagovno znamko motorja kot jaz, avstrijskega proizvajalca KTM.

Mladi brežiški motokrosist Alex Novak po dirki na Prilipah, 5. september 2021

"Alex nas je presenečal iz dirke v dirko"

"Kaj naj rečem, tam nekje okrog februarja smo se znotraj ožje ekipe pogovarjali, da bi mogoče bilo dobro, da bi letos z Alexom začeli dirkati na nivoju evropskega prvenstva. To naj bi bila neke vrste učna sezona, saj bi tako nam v ekipi kot Alexu prinesla potrebne izkušnje za sezono 2022 in sezono 2023. Moram reči, da nas je Alex presenečal iz dirke v dirko in vsi skupaj smo se veliko naučili. Rezultat, ki letos ni bil sploh v prvem planu, pa je presenetil vse. No, verjetno le Alexa ne, saj je po karakterju zelo tekmovalen," je skozi smeh dejal oče Aleš Novak.

"Vse neprespane noči so poplačane in pozabljene"

"Na Sardinijo gremo razbremenjeni, saj bo tam Alex verjetno najmlajši, če ne pa vsaj med najmlajšimi udeleženci finala. To veselje, ki nam ga je priredil z rezultati v tej najmočnejši evropski coni, je dovolj. Vse neprespane noči zaradi priprave njegovih motorjev in voženj po Evropi so z rezultati poplačane in pozabljene. Hvala tudi vsem sponzorjem in prijateljem, ki so nas podpirali v našem trudu. Upam, da bomo za drugo leto pridobili še kakšnega močnejšega sponzorja, ki nam bo pomagal kriti stroške, ki jih s pripravami motorjev in temi potovanji po Evropi res ni malo," je zaključil oče mladega motokrosista.

M.P.

motokros
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam