Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
30.09.2021
08:12
Matic Ivačič, državni prvak v speedwayu
Foto: ePosavje.com
Matic Ivačič je nedavno znova osvojil naslov državnega prvaka. S speedwayistom, ki si zadnja leta nabira izkušnje v tujini, smo se pogovarjali o letošnji sezoni in stanju v tem športu.

Matic Ivačič, državni prvak v speedwayu

Matic, nedavno ste potrdili naslov državnega prvaka.

Na Madžarskem sem potrdil drugi naslov državnega prvaka. To je dokazilo trdega dela, ki smo ga delali čez vsa leta. Vse skupaj se je poklopilo na Madžarskem. Vesel sem, da smo osvojili naslov in da imamo drugi naslov državnega prvaka, ubranjen naslov.

Kaj vam to pomeni osebno?

Zagotovo je to en naslov več in grem po stopinjah Mateja Žagarja. Rad bi temu dodal še kakšno zvezdico več in trdo bomo delali z ekipo še naprej, da osvojimo še in še naslovov državnih prvakov.

Izkazali se niste le doma, ampak tudi v tujini.

Ja, tako. Moj prvi klub na Poljskem je bil Polonia Bydgoszcz. Tam sem vse skupaj začel na Poljskem, kjer sem bil tri leta njihov voznik. Letos smo prišli iz prve v drugo ligo, podpisal sem za Wittstock, nemški klub, ki vozi v poljski ligi. Sezona 2021 je prišla h koncu, počasi se pripravljamo na sezono 2022.

Kako ocenjujete letošnjo sezono?

Na začetku sezone smo se kar malo lovili z novimi agregati. Lani smo dobili kup novih, čisto smo se izgubili. Spomladi smo se lovili, ogromno trenirali in testirali, konec moje sezone pa bi lahko ocenil kot dober. Rezultati so lahko zmeraj boljši. Sezona je bila velik plus z rezultati, vem pa da je še vedno veliko manevrskega prostora, ki ga lahko izkoristim.

Narava vašega športa je taka, da nenehno potujete in ravno ta konec tedna ste se vrnili nazaj v Slovenijo. Za vami je kar nekaj dirk.

Ja, to je naša panoga. Selimo se iz dirkališče na dirkališče, danes smo tukaj, jutri smo tam. Uživam v tem, da se premikamo. Vemo, kakšne so bile lani razmere zaradi covida. Tri mesece smo bili na Poljskem, ker se nismo smeli gibati. Iz stadiona v stanovanja. Letos bi lahko rekel, da prihajamo nazaj v tisto normalno stanje, ki smo ga bili vajeni pred korono.

Ampak verjetno se te razmere še vseeno kažejo?

Ja, seveda. Upoštevamo jih zagotovo. Športniki še posebej, ker smo izpostavljeni. Veliko ljudi je na stadionu, tudi med nami je videti, da pazimo na drug drugega. Dirke so, treningi potekajo normalno.

Matic IVačič, speedwayist

Letos ste zamenjali klub, zdaj ste v Lendavi. K tej odločitvi so botrovali tudi slabi odnosi s krškim klubom.

Ne bi rekel, da so slabi odnosi. Zadeva je kompleksnejša, primoran sem bil zamenjati klub in se preseliti v Lendavo. 

Kako sicer ocenjujete razmere v krškem speedwayu?

Težko bom ocenil razmere, ker nisem tukaj. Ne poznam zadevo in karkoli bom komentiral, bom težko kaj rekel.

Kaj pa širše v slovenskem prostoru?

Kar se tiče speedwaya, se vidi, da smo zelo neprepoznavni. Zelo malo je slišati o speedwayu in vidi se, da je v motokrosu, kjer imamo Tima Gajserja, veliko več posluha. Tukaj bi morali narediti velik korak naprej in veliko delati. Tujina ogromno dela, sploh na mladih, na prepoznavnosti in tu se vidi ogromna razlika med nami in tujino. 

Na Poljskem je speedway zelo priljubljen, morda si tega v Sloveniji niti ne moremo predstavljati. Za kakšne razlike gre?

Ljudje so tam, vedo, kaj je speedway. Greš v najmanjšo trgovino, te bodo prepoznali. Klubi ogromno delajo na prepoznavnosti in pomagajo voznikom, več dajejo, pomagajo jim in zato vozniki tudi lažje uspevajo. Mlade je treba v to pripeljati, ker danes vemo, kako je z mladino in telefoni. Šport moraš začutiti, tukaj je veliko ogromnega dela, odrekanja in ko enkrat uživaš v tem, je potem to to.

Matic Ivačič, Speedway GrandPrix Krško

Kako izgleda sobota na dan dirke?

Če imamo dirko zvečer, se dan začne zjutraj okoli 7.30 ure. Naredim rahel trening, zajtrk, naredim še kakšno raztezanje in vaje. Počivanje in potem dirka. 

Kako pa sicer?

Odvisno od urnika. Če je to še Danska, potem je kakšna pozivna dirka med tednom. Delam dva treninga na dan. V primeru, če mi vreme dopušča, se dvakrat do trikrat na teden odpravim na motokros. Zelo malo je prostega časa, kar pa je, ga pa preživim z družino. To je moj hobi, rad uživam. V motorje sem zaljubljen, to delam z užitkom. Čas, ko ga imam, vložim v motorje in če ne boš delal, ne bo nič.

S speedwayem živite že od malega, s tem športom se je ukvarjal tudi vaš oče. Vas je on navdušil nad njim?

Ja, zagotovo lahko rečem, da je pripomogel k temu. Od malih nog me je vzel seboj na treninge in dirke. V času srednje šole je bil stadion preblizu šoli, pot me je peljala navzdol in vse skupaj je danes pripeljalo do sem.

Moj vzornik je bil, oz. je še vedno, Emil Sayfutdinov. Od vseh dobrih voznikov poskušam potegniti največ, gledam posnetke, se učim. Vsak nasvet, ki mi ga dajejo vozniki, spravim in ga poskusim uporabiti na stezi.

Kaj vas še čaka v naslednjem obdobju oz. kakšni so načrti?

V dogovoru sem še za tri, štiri dirke. Če bom potrdil, bo znano v tem tednu. Za leto 2022 sledi iskanje kluba, potem kakšen teden premora in kondicijski treningi v zimo. Upam, da se čimbolj pripravimo v novo sezono in da v naslednjo sezono pridemo še bolje pripravljeni.

(eP)

speedway
krško

Pridružite se nam