Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
25.06.2019
22:52
Grafika: ePosavje
Posavski kolesar je krojil razplet kolesarske vožje v Hrvaški. Dami Zupi je namreč navdušil in osupnil celotno hrvaško kolesarsko javnost. V nadaljevanju več o njegovem uspehu.

1450 kilometrov v manj kot 72 urah

Spal je trikrat po 5 minut

Celo največji kolesarski zanesenjaki se stresejo ob dejstvu: Najdaljša kolesarska ultra-maratonska vožnja na Hrvaškem, daljša celo od slovenskega DOS-a. 1450 kilometrov, nekaj več kot 15.000 metrov višinske razlike, celotna vožnja s kolesom poteka brez spremstva in v kompletni samooskrbi. Močna mednarodna zasedba, najboljši hrvaški, italijanski, ukrajinski in ruski ultra kokesarji. Udeleženci se sami odločijo kje, kdaj, koliko bodo jedli ter koliko bodo počivali na poti.

Letos se je vožnje, imenovane 4CC (4 Corners of Croatia-ex HardCro) udeležil tudi posavski kolesar Dami Zupi.

Hrvaška od vzhoda na zahod vse do Dubrovnika in še čez

Trasa vožnje poteka od Iloka na najbolj vzhodnem delu Hrvaške, preko Vukovarja in krajev Mursko središče, Sv. Martin na Muri (najbolj severni del Hrvaške) ter čez Varaždin, Zagreb, Karlovac, Opatijo, čez prelaz Učko, mimo Umaga in Savudrije na najbolj zahodni del Hrvaške in mimo krajev Rijeka, Senj, Karlobag, Paklenica, Benkovac, Skradin, Split, Majarska, Ploče, Neum (BiH), Dubrovnik s ciljem na najbolj vzhodnem delu Hrvaškem, Molunatu.

1450 kilometrov v manj kot 72 urah

Zupi je uspel navedeno traso v dolžini 1450 km prevoziti v nekaj manj kot 72 urah, vsega skupaj zgolj s 3 postanki za spanec v dolžini po 5 minut.  Tako je Zupi (SLO) v cilj prišel nekaj več kot 10 ur pred drugouvrščenim Riccardo Kuharjem (CRO) in tretje uvrščenim Darkom Kosom (CRO), ki je ciljno črto prečkal skoraj 21 ur za Zupijem.

Da je Zupi vajen daljših kolesarskih voženj (Trst-Atene 2019, Krško - Nerezine, brevet Benkovac na Sv. Jure 400 km), smo že vajeni. A s tokratnim podvigom se je Zupi dokončno vpisal na kolesarski zemljevid Slovenije, Hrvaške ter širše.

Fotogalerija:

Za podvig več kot 20.000 kCal

Brevet (dolga self-supported vožnja op.a.), ki to ni bila - tekmovalno nastrojeni udeleženci so "stisnili" že prve kilometre po startu, je pravi test tako za telesno kot tudi za psihično pripravljenost, katerega je Zupi več kot uspešno prestal in dokazal, da ni z 42 leti in zgolj 4 leti v kolesarski karavani nič nemogoče. Hkrati je Zupi postavil rekord proge, kar bo zagotovo velik izziv prihajajočim generacijam kolesarjem tega mega projekta na Hrvaškem.

Postavil rekord proge

Kot zanimivost naj dodamo, da je Zupi v teh 72 urah na poti spal vsega skupaj trikat po 5 minut, na poti potrošil preko 20.000 kCal ter navkljub tempirano zahtevni vožnji še uspel najti čas in se zahvaliti vsem navijačem, ki so ga bodrili preko interneta ali pa ob cesti na poti.

Hvala tudi za vsa sporočila, ki po tej odmevni vožnji še vedno prihajajo s strani tako slovenskih, hrvaških in ostalih kolesarskih navdušencev. Zahvaljujem se podjetju Avtoline Krško, ki mu stoji na njegovi kolesarski poti v tudi v tej sezoni. Sedaj sledi nekaj dni počitka, nato pa vnovič do Dubrovnika, tokrat po drugi trasi.

Dami Zupi

(dz, bš, eP)

brežice
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja