Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
16.02.2022
13:02
Yuki karate šola, Velenje
Foto: Yuki karate šola
Na mednarodnem karate turnirju »Nestl Žgank« v Velenju so nastopili tudi člani Nippon kluba in Yuki karate šole in skupaj osvojili 5 medalj.

Prva medalja za Alexa Rožmana

VELENJE Navdušil je Alex Rožman s prvo medaljo med mladimi iz krškega kluba posamično v mednarodni konkurenci, izkazale pa so se tudi vse štiri ekipe, ki so nastopale v ekipni konkurenci, saj so mladi tekmovalci osvojili vsak po eno bronasto medaljo. Na velikem mednarodnem tekmovanju, kjer je sodelovalo preko šeststo tekmovalcev iz 7 držav in 99 klubov, so nastopili tudi mladi tekmovalci, ki vadijo v okviru Yuki karate šole in tekmujejo v okviru Nippon kluba Krško. Zima je bila dolga, mladi tekmovalci v tem covid obdobju, pa tudi sicer, nimajo pravih priložnosti za preizkuse, nastope in športni razvoj. Mnoga tekmovanja so odpadla, zadnje tekmovanje šolske lige pa je potekalo oktobra lani.

Vrhunski karate športniki imajo več možnosti za tekmovanja in treninge, mladi karateisti, ki na področje tekmovanj šele vztopajo, pa morajo najprej skozi prve faze razvoja na manjših tekmovanjih, kjer se s športom lahko spoznajo in jo naučijo pravil, obnašanja, privadijo okolja in pridobijo prvo športno rutino, smisel in izkušnje.####### V Nippon klubu to poteka na tekmovanjih med sekcijami, z udeležbo na manjših tekmovanjih, na tekmovanjih šolske lige... da bi tako omogočili mladim športnikom-nadebudnim karateistom razvoj in spoznavanje športnega okola, prav tako pa tudi boj za prve uspehe in prve medalje. Velika tekmovanja, kot so »Pokal Nestla Žganka« v Velenju, so bolj namenjena dokazovanju izkušenih tekmovalcev, ki lovijo formo, status, kategorizacijo in vzpon v reprezentanco. Vseeno so se tokrat tudi v Nippon klubu udeležili turnirja v Velenju.

Mladi tekmovalci, ki so »preživeli« covid-krizo in težave (mnogo obetavnih mladih je na žalost vseh vpletenih prav v tem času opustilo vadbo!) lahko po daljši tekmovalni pavzi pomerili na turnirju, pa čeprav precej močnejšem od dosedanjih. V najmanjši konkurenci tkim. »malčkov« je Mahmout Zeitouni osvojil 9.mesto, Leon Volčanšek je bil za dve stopnički boljši, Jure Rožanc pa je osvojil 5.mesto. Med »dečki« je Anej Kovač osvojil 9.mesto, Amine Zeitouni in Nikec Švajger sta bila stopničko boljša (7.mesto), Luka Tomažin pa se je povzpel do 5.mesta. Med deklicami (do 11 let) sta nastopili tudi Sandra Vranješević in Sabina Planinc, ki sta si razdelili 7.mesto.

Med mlajšimi kadetinjami je Neli Metelko-Stojaković, 9.mesto, Nadia Zeitouni in Julija Švajger sta delili 7.mesto, Maša Rostohar pa je tekmovanje končala na 5.mestu. Med mlajšimi kadeti se je Mile Vranješević povzpel na 5.mesto, Alex Rozman pa si je priboril 3.mesto in osvojil svojo prvo bronasto medaljo na večjem tekmovanju! Pred leti je to uspelo Ninu Repu, ki je med mladinci prinesel prvo medaljo v Krško za Nippon klub z mednarodnega turnirja »Open« v Mariborju, Alex pa je v Velenju zakorakal po Ninovih stopinjah in povedel svojo tričansko kata ekipo do nove medalje: med mlajšimi kadeti je ekipa Krško 1 Rozman-Švajger-Rožanec osvojila še eno bronasto medaljo, na drugi strani razpredelnice pa so se do tretje bronaste medalje povzpela tudi kata-trojica Vranješević-Tomažin-Volčanšek (Nippon sekcija Brežice2). Med dekleti se je ekipa sekcije Nippon Brežice1 (Julija Švajger - Maša Rostohar - Neli Metelko-Stojaković) povzpela do četrte bronaste medalje dneva. Za zaključek in hkrati vrhunec nastopa dneva pa je poskrbela najmlajša ekipa dečkov do 10 let, ki je nastopala zadnja: obstali so pred vrati polfinala, v boju za medaljo pa so v repasažu morali skozi dodatni dvoboj z ekipo Ajdovščine... Ko so sodniki proglasili zmago ekipe Nippon Čatež pa so od Jurij, Leon in Nikec od veselja kar skočili v zrak – saj so osvojili peto medaljo dneva!

Izkazali so se Leon Volčanšek, Nikec Švajger in Jure Rožanc, ki so nastopili v »mali« in »veliki« ekipi in osvojili vsak po dve medalji, pa tudi najuspešnejši med njimi, Alex Rozman, si eno medaljo prislužil na čelu ekipe, drugo pa v posamični konkurenci!

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič):

Ekipo mladih karateistov Nippon kluba sta v Velenju vodila trenerja Tina Čimžar in Veljko Jukič, po tekmi pa so si privoščili kosilo pri Sebastianu ob jezeru v Braslovčah, potem pa so se lahko še lovili in igrali v igrišču na otoku ob jezeru. »Kljub temu da nam je covid-kriza odnesla precej obetavnih mladih, smo vendarle uspeli zadržati nekaj obetavnih mladih tekmovalcev,« pravi glavni trener Jukič: »Kljub vsem omejitvam smo (upoštevaje pravila in varnost) ves ta čas uspeli organizirati vadbo na vseh treh lokacijah, kjer delujejo naše sekcije: v Krškem, na Čatežu in Brežicah, nekatere sekcije pa so še vedno »zamrznjene« zaradi različnega pristopa do omejitev vadbe, a upamo, da se bo to sprostilo, da lahko spet mlade povabimo k spoznavanju in vadbi karateja, » razlaga Veljko. »V minulem obdobju smo se posvetili predvsem drobnim korakom v razvoju, izboljšavi tehnike, učenju novih kat in pripravi mladih za postopen vstop v tekmovalni karate v bojih, a ta razvoj gre precej počasi.

Za vrhunskega tekmovalca ali tekmovalko, kot je denimo ta hip najboljša tekmovalka v Posavju Ela Petan, je potrebno dobrih deset let da se razvije do izzivalke evropskega, če ne celo svetovnega formata... Vse čestitke Eli (in njeni ekipi in trenerju Sašu), a upamo, da v prihodnjih letih najdemo nekaj novih talentov in da do takrat naši mladi karateisti zasledujejo svoj razvoj skozi amaterski, ljubiteljski šport.

Morda je prav to največja vrednost, saj je vsak mlad športnik v tej dvojni epidemiji (covid in pametni telefoni) pomeni dragocenost sam sebi, a tako tudi za družino, kot družbo,« trdi veteran posavskega karateja Veljko Jukič, tudi sam dolgoletni tekmovalec, a tudi trener, pobudnik in organizator. »Vedno znova se veselimo vsake medalje našim mladih karateistov (a tudi ostalih športnikov), saj na tihem upamo, da jih bo le-ta pritegnila še globje v šport, v treninge in lov na naslednje, višje, bolj dragocene medalje! Čestitke Alexu, Juriju, Leonu in Nikcu, a tudi vsem ostalim iz naše mlade ekipe! Verjamem, da bodo tisti brez medalj že na kaki drugi tekmi osvojili vsak svojo medaljo, če ne celo dve! Zato pogosto tekmujejo tudi v dveh ali treh kategorijah – da bi zbrali kar čimveč športnih izkušenj,« pravi Jukič. Kljub temu da v Yuki karate šoli delujejo v manjših skupinah (odvisno od sekcije), tekmujejo pa v okrilju Nipon kluba, pa jim optimizma in volje ne manjka. Pet novih medalj iz Velenja ni le dosežek, ampak nova velika vzpodbuda za naslednje športne korake.

Željko Jeličič

Foto: Veljko Jukič

borilni športi
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja