Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
06.05.2020
11:34
Šah v času epidemije COVID-19
Foto: arhiv Šahovske zveze Slovenije
Kako epidemija virusa COVID-19 v aprilu in maju 2020 vplivala na šah? Tole pravijo v Šahovskem klubu Triglav Krško.

Šah in COVID-19 v aprilu in maju 2020

KRŠKO S pričetkom epidemije virusa COVID-19 v Sloveniji v marcu 2020 se je večino športnega tekmovalnega življenja praktično ustavilo in športnikom je preostalo le vzdrževanje športne forme na čim višjem nivoju s treningi doma in upanje na čim prejšnjo vrnitev na normalno stanje, ki pa se bo, kot vemo, počasi pričelo šele proti koncu maja letošnjega leta ali celo kasneje.

Zadnji večji turnir v Rusiji odpovedan na polovici tekmovanja

Podobno je bilo tudi v šahovskem svetu, kar pomeni, da so bila vsa tekmovanja v živo v Sloveniji, pa tudi v mednarodnem okolju, odpovedana. Zadnji večji turnir, ki je bil do polovice odigran v živo brez prisotnosti publike, je bil Turnir kandidatov 2020 (Jekaterinburg, Rusija), ki je potekal od 17. do 25. marca in bil prekinjen po zaključenih 7 krogih na polovici tekmovanja.

Od 25. marca se je šah preselil v elektronsko okolje

Od takrat naprej pa se je šah uspešno soočil s spremembo, ki jo je povzročila epidemija in se je v celoti preselil v ’’elektronsko’’ okolje na medmrežje, kjer je kar nekaj izjemno velikih in uspešnih šahovskih spletnih strani, ki vsakodnevno gostijo šahiste vseh vrst, a prirejajo tudi velika mednarodna tekmovanja, izobraževanja, soočenja povprečnih šahistov z najboljšimi na svetu, itd.

Lokalne turnirje na splet prenesli tudi slovenskih šahisti

Na šahovske spletne strani so svoje lokalne turnirje prenesli tudi slovenski klubi, obvestila o terminih in lokacijah pa lahko najdete na spletni strani Šahovske zveze Slovenije. Za šahovske navdušence pa tudi za vse ostale, ki bi želeli videti igrati najboljše na svetu, so v bližnji preteklosti potekala štiri tekmovanja najboljših na svetu. Trenutno poteka veliko tekmovanje med ekipami Rusije, Kitajske, Evrope, ZDA, Indije in ostalega sveta, v bližnji prihodnosti (od 16. maja 2020 dalje) pa bo potekalo veliko tekmovanje navadnih šahistov vseh moči.

"Aktivnost enaka, če ne celo večja, kot pred pandemijo"

Zaključimo lahko, da se je šah s pomočjo informacijskih tehnologij lepo zoperstavil prisotni pandemiji in je njegova aktivnost enaka, če ne celo večja, kot je bila pred pandemijo. Zelo zanimiva je informacija, da ima spletno mesto chess.com preko 30 milijonov članov, dnevno pa je aktivnih preko nekaj deset tisoč šahovskih dvobojev, zato ste vsi, ki vas šah vsaj malo zanima vabljeni v ta okolja, da preverite svojo šahovsko kvaliteto in tudi izboljšate svoje šahovsko znanje.

Šahovski klub Triglav Krško

šahovski klub triglav krško
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja