Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
12.05.2019
18:12
Foto: Karate klub Brežice
V soboto, 11. maja 2019 je v Žalcu potekala 2. tekma za pokal Slovenije v karateju. Nastopilo je 52 klubov s 429 prijavljenimi tekmovalci. Brežiški karate klub je zastopalo 9 tekmovalcev.

Ena zlata medalja in dva brona

V katah je najprej nastopil Luka Cicvarić, ki se je tekmovanjem vrnil po daljši pavzi zaradi poškodbe. Luka je tekmovanje odprl z dvema suverenima zmagama (obakrat z rezultatom 5:0). V četrtfinalu je nato izgubil od zmagovalca turnirja Kiana Hlasteca, ki je Luki tako odprl repasažne boje. Luka je prvi boj dobil z energično izvedbo Goju Ryu mojstrske kate Seipai. V končnem boju za bronasto kolajno mu je pa žal zmagalo moči in je moral priznati premoč tretje uvrščenemu Zbil Gegi iz KK Kozjansko in Obsotelje ter se tako zadovoljiti s 5. mestom.

V kategoriji kat za mlajše kadetinje so nastopile kar 4 naše tekmovalke. Saša Petković je zmagala v prvem krogu z rezultatom 5:0 vendar je tekmovanje žal zaključila že v naslednjem krogu. Tudi Maja Lakner je tako kot Saša tekmovanje odprla s suvereno zmago, vendar je v drugem krogu izgubila od poznejše zmagovalke turnirja, kar ji je odprlo pot v repasaže. Maja je v prvem repasažu premagala svojo nasprotnico, vendar je naslednji boj izgubila. Maja Lazanski iz tekme v tekmo kaže vse boljšo formo in napredek, kar je posledica zavzetega treniranja. Maja je premagala svoji nasprotnici v prvih dveh krogih, nato pa tesno (2:3) izgubila proti viceprvakinji turnirja, kar ji je odprlo pot skozi repasaže do bronaste kolajne, kjer pa žal ni bila uspešna. Glede na to, da gre za mlado tekmovalko, ki še nima tako velikega nabora tekmovalnih kat, je to izjemen uspeh. Tjaša Petkovič pa tokrat žal ni imela športne sreče v katah in je tekmovanje zaključila že v prvem krogu, vendar s tesnim porazom 2:3.

Dekleta v sestavi Maja Lakner, Maja Lazanski in Tjaša Petković so nastopila tudi v konkurenci kat ekipno za mlajše kadetinje, vendar so tesno (2:3) izgubile boj za finale in se zadovoljile s tretjim mestom.

V kategoriji kat za kadetinje je nastopila Ela Petan, ki se z velikih tekmovanj redno vrača z osvojenimi kolajnami. Tokrat je, po kar dveh sodniško spornih odločitvah (v četrtfinalu in v repasažnem boju za 3. mesto), ostala razočarana z osvojenim 6. mestom. Največji uspeh je tokrat dosegla Tjaša Petković, ki je v kategoriji mlajših kadetinj v bojih do 40kg ugnala vso konkurenco in se povzpela na najvišjo stopničko. Tjaša se je v polfinalu srečala s Tinkaro Krumpak iz Rogaške. Tinkara je bila na zadnjem finalu boljša od naše tekmovalke, zato ima včerajšnja zmaga s 4:2 toliko večjo težo. V finalu se je Tjaša pomerila z zmagovalko prve pokalne tekme, Laro Sodin. Precej izenačen obračun je Tjaša obrnila v svoj prid s čudovito nožno brco in rezultatsko prednost s 3:0 brez večjih težav pripeljala do svoje prve zlate medalje na pokalnih tekmovanjih.

Do medalje pri bojih kadetinj do 54kg se je prebila tudi Ela Petan, ki se je v predkrogu pomerila s staro znanko Tiso Brezovnik. Ela se je do zaključnih sekund odlično držala dogovorjene taktike, tik pred koncem pa jo je manjša napaka stala zmage. V repasažu je nastopila zbrano in suvereno, po zmagah nad Baldiževo (3:0) in Novakovo (2:0) pa je osvojila bronasto medaljo in zopet dokazala, da sodi med najkvalitetnejše borke v Sloveniji. Pohvaliti velja tudi Ivano Lukić, ki je pri mladinkah nad 59kg v prvem krogu premagala Tiano Bikić iz Polzele, v obračunu z Eteričevo iz Kranja je že vse kazalo na uvrstitev v polfinale. Ivana je vso borbo napadala kot levinja, nasprotnica v vsej borbi ni sprožila niti enega napada. Po rezultatu 0:0 so sodniki na začudenje vseh zmago dosodili nasprotnici, da je bila odločitev najmanj sporna je po boju priznal tudi trener nasprotnice.

Najtežji žreb je imela Ana Sever, ki se je v prvem krogu kadetinj nad 54kg pomerila z zmagovalko zadnjega svetovnega pokala Elizabeto Molnar. Po porazu z 0:4, je v prvem repasažnem krogu z 2:1 premagala Zaro Glavnik iz Maribora, v drugem pa je bila Zala Žibert, četrtfinalistka svetovnega pokala v Cipru žal še pretežek zalogaj. Saša Petković (mlajše kadetinje nad 50kg) in Jaka Cerjak (kadeti do 52kg) tokrat nista imela svojega dne. Saša je možnost za vidnejša mesta izgubila zaradi diskvalifikacije po 4 kontaktih, Jaka pa se počasi razvija v vse boljšega borca, potrebuje pa še čas in izkušnje...

Karate klub Brežice

brežice
borilni športi
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja