Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
07.05.2021
09:04
Dirka po Sloveniji 2021
Grafika: ePosavje.com
Če so doslej kolesarji na etapah Dirke po Sloveniji Posavje večinoma zgolj prekolesarili (z izjemo ene od dirk, ko je bil cilj v Brežicah), bodo v 27. izvedbi dirke pri nas etapo začeli in končali.

Dirka po Sloveniji tudi v Posavju

KRŠKO Od 9. do 13. junija bodo v Sloveniji pripravili že 27. izvedbo Dirke po Sloveniji, ko bodo na naših cestah gostili člane profesionalnih kolesarskih ekip.

Prva etapa se bo začela na Ptuju in končala v Rogaški Slatini, v drugi bo kolesarji vrteli pedala iz Žalca prek Velenja, Šoštanja in Vranskega do cilja v Celju, tretja etapa pa bo povsem posavska - začela se bo v Brežicah in po 165,8 kilometrih končala v Krškem. Četrta etapa bo na Primorskem med Ajdovščino in Novo Gorico, zadnja etapa pa se bo začela v Ljubljani in že tradicionalno zaključila v Novem mestu.

 

Brežice - Krško

Bo zmagovalca odločil Sremič?

Iz Brežic do Bizeljskega prek Dobove

Tretja etapa se bo v petek, 11. junija, ob 11. uri začela pri vodovodnem stolpu v Brežicah, karavano pa bo pot peljala mimo Dobove in Kapel do Bizeljskega, od tam pa proti Bistrici ob Sotli in do Virštajna, kjer bo na Drenskem Rebru gorski cilj 3. kategorije. Pot bodo nato nadaljevali proti Kozjem, Podsredi in desno proti Koprivnici ter mimo Senovega v Brestanico. Po štajerski strani bodo kolesarji prišli v Sevnico, kjer bodo najboljši zbirali točke za šprintersko uvrstitev. Do Impoljce se bodo peljali nato po desnem bregu Save, tam zavili proti Studencu, kjer jih bo čakal še en gorski cilj tretje kategorije. 

Iz Sevnice na Studenec, od tam pa z vetrom v laseh do Kostanjevice na Krki

S Studenca bodo leteli na Rako in mimo Zameškega do Kostanjevice na Krki, kjer bo tretji leteči cilj za točke v razvrstitvi najboljših šprinterjev. Mimo Drnovega bodo prvič prišli v Krško, čez Savo na Videm in pri podmornici levo nazaj proti Brestanici. Tam pa se bo začelo zares, tisti z največ energije v nogah bodo po 140 kilometrih kolesarjenja zagrizli v hrib iz Anž na Bučerco in desno proti Sremiču. 

Prek Anž in Bučerce na Srem'č

Kolesarji se bodo Sremiča (tam bo še tretji gorski cilj te etape) lotili z "lažje smeri", pod Grmado se bodo nato spustili do vasi in po Sremiški cesti na Zdolsko cesto, od tam naprej mimo Pleterij na Zdole, s katerih se bodo spustili v Zgornjo Pohanco ter mimo Dolenje vasi in Starega Grada že iskali ciljno črto na Cesti 4. julija v Krškem pri Trgu Matije Gubca, kjer bo cilj etape.

Slabe štiri ure v sedlu

Kot je razvidno iz časovnice etape, bodo v najboljšem primeru kolesarji na cilju nekaj pred 15. uro, v najslabšem scenariju pa okoli 15.30 ure. 

Pogačar bo prvo ime dirke po Sloveniji

Na dirki je napovedanih 19 kolesarskih ekip, med njimi tudi kolesarji "slovenskih" ekip UAE - Team Emirates in Bahrain - Victorius, pa novomeška Adria Mobil, ekipa Ljubljana Gusto Santic in kolesarji v dresu slovenske reprezentance. Od bolj znanih tujih kolesarskih ekip bodo na slovenskih cestah tudi kolesarji kazahstanske Astane ter španskega Euskaltela.

Prvo ime letošnje dirke bo zagotovo zmagovalec lanskega Tour de France Tadej Pogačar (UAE), ki bo v Sloveniji nastopil namesto na kriteriju Dauphine, ki velja za pripravljalno dirko pred francoskim Tourom. Pogačar je v ponedeljek za francoski L'Equipe napovedal, da na omenjenem kriteriju ne bo nastopil, ampak raje v domačih krajih.

"Sprememba urnika mi bo omogočila, da bom lahko dlje časa ostal na pripravah v Sestrieru in da bom lahko nastopil na dirki Po Sloveniji, ki je morda manj naporna kot Dauphine in mi letos bolj ustreza. S tem se bom izognil potovanju, lahko pa bom nastopil tudi na državnem prvenstvu 20. junija," je za L'Equipe napovedal Pogačar

(bš)

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja