Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
14.12.2020
17:07
Atletski klub Brežice, sezona 2020
Foto: Atletski klub Brežice
Ob koncu leta se v Atletskem klubu brežice ponovno s ponosom spogledujejo s tekmovalnimi dosežki svojih atletov. V nadaljevanju objavljamo zapis in fotografije.

Zelo uspešna sezona za brežiško atletiko

BREŽICE Štartali smo z dvoransko sezono, kjer smo na državnih prvenstvih skupno osvojili kar 15 medalj. Najbolj je blestela Nika Glojnarič, ki je postala članska državna prvakinja v teku čez ovire. V kategoriji mladincev U20 je Tim Breznikar osvojil naslov v teku na 3000m, Peter Gričar Vintar pa si je priletel zmago v skoku s palico, kjer sta bila tudi Lan Uršič in Naja Rovan srebrna, Ula Bohorč pa bronasta. Maja Glogovšek si je pritekla bron v teku čez ovire, v skoku v višino pa je bil Roko Spaseski Baburek srebrn, Jernej Selak pa bronast. V kategoriji U18 je zmaga šla v roke Luke Zupanca v skoku s palico, Ula Bohorč je bila druga, Iva Močan je teku na 60m postala državna podprvakinja. Pri mlajših pionirjih U14 je Zala Kovačič postala državna prvakinja v skoku s palico, Miha Bašič je bil srebrn v teku čez ovire, bronasta sta bila Lara Mujčinovič v skoku v višino, Gašper Božovič pa je bil tretji v troskoku.

Fotogalerija (Foto: Atletski klub Brežice):

Poletna atletska sezona

Poleti smo se preselili na stadione, kjer smo sezono odprli s petim mestom mladinske ekipe U18 v Slovenj Gradcu, le dva tedna kasneje so se pionirji U16 v Novem mestu zavihteli na pokalno tretje mesto, mladinci U20 so jeseni končali na dvanajstem, člani pa na petnajstem mestu.

Na državnih prvenstvih smo letos skupno osvojili kar 26 medalj. V kategoriji U16 je srebro osvojil Jak Rovan v skoku s palico. Ajda Slapšak je bila srebrna v teku na 1000m, Nikolaj Kevo pa bronast v metu kladiva. V kategoriji U18 sta Luka Zupanc in Ula Bohorč zmagala v skoku s palico, Jakob Urbanč pa v metu kladiva. Pri mladincih U20 so zlato osvojili Peter Gričar Vintar v skoku s palico in Leja Glojnarič v metu kopja, srebro Roko Baburek Spaseki v skoku v višino. V kategoriji U23 sta srebro osvojila Lara Zupanc in Roko Spaseki Baburek, najbolj laskavi pa sta bili zlati medalji Barbare Špilerv metu kladiva in Nike Glojnarič v teku čez ovire v članski kategoriji v Celju, srebro sta osvojila Jan Lokar v metu kladiva in Leja Glojnarič v metu kopja, bron pa Jakob Urbanč v metu kladiva in Nastja Modic v skoku s palico.

Na prvenstvu Slovenije v štafetah so dekleta U16, v postavi Ava Germek, Živa Slapšak, Vita Rožman in Ajda Slapšak osvojile bronasto medaljo. Konec sezone smo se pomerili še v krosu, kjer je Ajda Slapšak osvojila bron pri pionirkah U16.

Balkansko prvenstvo v Istanbulu

Poldijev memorial v Brežicah

Letošnje največje mednarodno tekmovanje, Balkansko prvenstvo v Istanbulu, je postreglo z bronasto medaljo mladinke Nike Herakovič v skoku v višino, Iva Močan je bila osma v šprintu na 60m, Peter Gričar Vintar in Lan Uršič pa sta si razdelila sedmo in deveto mesto v skoku s palico. Nika Glojnarič pa je na ovirah bila sedma v članski kategoriji. V letošnji sezoni smo v Brežicah organizirali prvi Poldijev Memorial, v spomin očeta brežiške atletike, Poldija Rovana, septembrski mini atletski miting in organizirali evropsko kvalifikacijsko tekmo.

Športne počitnice za najmlajše

Tudi letos smo preko poletja izvajali športne počitnice za najmlajše, sodelovali na septembrski ulični mini atletiki in preko različnih aktivnosti sodelovali z ostalimi športnimi društvi Posavja. Na letošnji prireditvi in glasovanju za naj-atlet leta Atletske zveze Slovenije, je v mlajše- članski kategoriji Nika Glojnarič osvojila tretje mesto, Jakob Urbanč pa si je primetal drugo mesto v kategoriji mlajših mladincev.

Barbara Špiler športnica leta

Na prireditvi športnik leta Občine Brežice je Barbara Špiler ponovno osvojila naslov športnice leta, Peter Gričar Vintar pa je prejel nagrado za Fair Play, saj je srbskemu tekmovalcu ponudil nesebično pomoč na mnogobojskem tekmovanju. Za dolgoletno delo v športu in trenerske uspehe je Vladimir Kevo prejel častno nagrado, kar trideset naših atletov pa je osvojilo priznanja in praktične nagrade.

Zanimivost sezone, naša atletinja Leja Glojnarič je bila sprejeta pod okrilje Olimpijske zveze gluhih, kjer že v prihajajoči sezoni cilja na nastop na olimpijskih igrah gluhih v Braziliji. Na letošnji listi kategoriziranih športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije, se je znašlo preko trideset članov atletskega kluba Brežice, ki so si pritekmovali kategorizacijski naslov, od mladinskega pa vse do mednarodnega statusa. Naše študentke, ki pridno študirajo na univerzah v Ameriki, Nastja Modic, Dea Fackovič - Vučajnk in Lara Zupanc se odlično počutijo, spopadajo se s študentskimi radostmi, kot po tekočem traku opravljajo izpite in ob tem pridno trenirajo.

Tudi letos imamo kandidata za največjo podporo mladim upom, ki poteka preko Zavarovalnice Triglav in POP TV-ja. Mladi skakalec s palico, Peter Gričar Vintar, je tokrat že prišel v najožji izbor in glasovanje bo potekalo v prihajajočih dnevih. Peter je trenutno sedmi na letošnjih svetovnih lestvicah v svoji kategoriji, opažen je bil že s strani ameriških trenerjev in redno prejema ponudbe za študij preko luže. Njegova največja želja pa je nastop na Olimpijskih igrah.

V letošnjem letu smo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem in Atletsko zvezo strokovno usposobili 3 nove atletske trenerje, ki delujejo tako v klubu kot po vsem Posavju. Prav tako smo uspešno nadgradili evropski projekt mini atletike, vadbo in sistem mini tekmovanj za najmlajše, s katerim prirejamo športne dni in promocije na posavskih in ostalih slovenskih šolah.

Obnova brežiškega atletskega stadiona

S pomočjo razpisov in donacij, smo prišli do nove športne opreme. Pridno posodabljamo in obnavljamo tudi staro opremo in Zavodu za šport pomagamo vzdrževati stadion in atletsko dvorano.  Nedavno nas je najbolj razveselila sveža novica, da se bo prav kmalu začel posodabljati brežiški atletski stadion, del regijskega olimpijskega centra, ki je po 21 letih uporabe že krepko načet in potreben obnove. Na njemu se vsako leto preko šolskih ur, vrtcev, športnih dnevov in rekreacije podjetij, priprav športnikov iz drugod zvrsti preko 4000 uporabnikov. Vse zasluge za dolgoletne fantastične uspehe, poleg naših trenerjev, seveda odličnega klubskega vodstva, pa gredo predvsem našim zvestim prijateljem kluba, sponzorjem, donatorjem in Občini Brežice, ki budno spremljajo razvoj in aktivnosti društva.  Vsem bralcem želimo čudovit zaključek leta in lep naskok v novo leto.

Atletski klub Brežice

brežice
atletika
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice