Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
25.12.2020
13:21
Kajak kanu klub Krško
Foto: Kajak kanu klub Krško
Za krškimi kajakaši je doslej najuspešnejša sezona. V nadaljevanju objavljamo poročilo o uspehih.

Za krškimi kajakaši je najuspešnejša sezona

KRŠKO V Kajak kanu klubu Krško smo v soboto, 19. decembra 2020, zaključili sezono z udeležbo naših mladincev na Državnem članskem prvenstvu v kajakaškem maratonu na 20 kilometrov oziroma 5 kilometrov, kjer se je tekmovanja udeležilo 6 naših tekmovalcev.

V klubu se lahko pohvalimo, da je bila letošnja sezona za Kajak kanu klub Krško izredno uspešna, saj so mladinci osvojili naslov državnega prvaka v slalomu na divjih vodah v Tacnu (Matija Preskar, Tilen Zorko, Simon Škof Ojeda) in osvojili 3. mesto med mlajšimi člani (U23). Z udeležbo na različnih kajakaških tekmovanjih so si tekmovalci kluba priveslali kar 9 kategorizacij mladinskega razreda in 3 kategorizacije državnega razreda. Prav tako sta si mesto v reprezentanci priveslala naša mladinca Matija Preskar in Taj Kevin Bizjak.

S sproščanjem protikoronskih ukrepov se je letošnja sezona pričela dva meseca kasneje kot običajno. Prvih tekmovanj v organizaciji Kajakaške zveze Slovenje so se udeležili tudi tekmovalci KKK Krško, ki so se po obdobju individualnih treningov med karanteno v maju vrnili v normalen ritem treniranja in pripravljanja na tekmovanja.

Prvo tekmovanje v začetku junija

Državno prvenstvo v klasičnem spustu za mladince in člane

Prvo tekmovanje po vsesplošni karanteni, katerega so se udeležili tudi kajakaši krškega kluba, je bilo državno prvenstvo v klasičnem spustu za mladince in člane, ki je bilo 7. junija 2020 na Bledu na Savi Dolinki. Taj Kevin Bizjak je v kategoriji kanuistov zasedel 2. mesto, Matija Preskar pa v kategoriji kajakašev 3.mesto. Na ekipni tekmi so mladinci KKK Krško priveslali do 3. mesta v sestavi Matija Preskar, Simon Škof Ojeda in Gašper Zagorc. Tekmovanje je bilo hkrati izbirna tekma za sestavo državne mladinske reprezentance.

Državno prvenstvo v spustu sprintu na divijih vodah za mladince in člane

V soboto, 20. junija 2020, so se krški kajakaši udeležili Državnega prvenstva v spust sprintu na divjih vodah za mladince in člane na Savinji v Celju. Tekmovanje je potekalo ponoči pod reflektorji. Nika Ozimc si je v kategoriji mladink priveslala 1. mesto in s tem naslov najboljše. Ekipno so v kategoriji mladincev Matija Preskar, Simon Škof Ojeda in Gašper Zagorc zopet bili zelo uspešni in zasedli 2. mesto ter zaostali samo za tekmovalci iz Celja. Tudi to tekmovanje je bila izbirna tekma za sestavo državne mladinske reprezentance.

Tekmovanje v Krškem

Že naslednji dan, v nedeljo, 21. junija 2020, pa smo bili organizatorji dveh tekmovanj za mlajše kategorije tudi v Krškem oziroma v Brestanici. Tako smo dopoldne izvedli tekmovanje za slovenski pokal v kajak kanuju na divjih vodah v klasičnem spustu na Savi v Krškem za mladince in mlajše kategorije, popoldne pa še tekmovanje v kajak sprintu v Brestanici. Obeh tekmovanj so se udeležili tudi domači mladi kajakaši, 1. mesto si je v kategoriji mlajših dečkov v Brestanici priveslal Filip Palijan ter skupaj z Luko Škofljancem v kajakaškem dvojcu 2. mesto.

Tekmovanja od julija do avgusta

Krški kajakaši so se v času od julija do avgusta udeležili kar nekaj tekmovanj državnega in evropskega ranga. Tako so se 26. in 27. junija so se udeležili mladinci mednarodnih tekmovanj na smaragdni reki Soči, kjer so tekmovali v slalomu in spustu na naravnem poligonu v Trnovem. Tekma je štela za skupni članski pokal HSE.

V nedeljo, 5. julija, so se naši kajakaši udeležili Državnega prvenstva za mlajše kategorije na Muri, mladinci Simon Škof Ojeda, Gašper Zagorc in Taj Kevin Bizjak pa so veslali na tekmovanju v paralelnem veleslalomu, ki je prav tako štelo za pokal HSE.

Med 20. in 23. julijem smo se udeležili s šestimi cicibani in mlajšimi dečki/deklicami tabora Kajakaške zveze Slovenije na Velenjskem jezeru, kjer so si kajakaši pridobivali nova znanja v različnih kajakaških panogah.

Že v petek, 24. julija 2020, smo se odpravili v Solkan, kjer sta mladince čakali v soboto in nedeljo (25. in 26. julija) še zadnji dve izbirni tekmi za mesta v spust reprezentanci. Tekmovanja so se udeležili Nika Ozimc, Taj Kevin Bizjak, Simon Škof Ojeda, Matija Preskar in Tilen Zorko. Tekmovali so v spust sprintu in klasičnem spustu. V mladinsko reprezentanco se je tako letos uspelo uvrstiti Matiji Preskarju in Taj Kevinu Bizjaku v kanu dvosedu.

Drugi vikend avgusta, 8. in 9. avgusta 2020, so se tekmovalci Kajak kanu kluba Krško udeležili še na državno prvenstvo v kajak sprintu na mirnih vodah  na jezero Kamešnica v Murski Soboti. Barve našega kluba so DP zastopali Jakob Stanič, Pika Kuselj, Matija Preskar, Taj Kevin Bizjak, Tilen Zorko, Simon Škof Ojeda, Nika Ozimc, Jan Kuselj, Leon Recer in Filip Palijan. Tekme so za razliko od prejšnjih potekale na mirni vodi in sicer na razdaljah 200, 500, 1000 in 5000 m, kjer so tekmovalci KKK Krško dosegli nekaj odličnih rezultatov in dva naslova državnih prvakov. Že naslednji vikend so se mlajši tekmovalci v soboto, 15. avgusta, pomerili še na eni mirnovodaški preizkušnji tokrat v Kopru, kjer se je odvijala mednarodna kajakaška regata CAPRIS.

V tem času (15. in 16. avgust) so mladinci tekmovali na ECA pokalu (pokal Evropske kajakaške zveze) na savskih brzicah na kajakaški progi v Tacnu. Že naslednji vikend pa je prav tako v Tacnu potekalo državno prvenstvo za člane, mlajše člane in mladince, na katerem so krški kajakaši postali državni prvaki v moštvenih vožnjah.

Zadnji vikend v avgustu so se mlajši kajakaši KKK Krško udeležili državnega prvenstva na divjih vodah v spust sprintu na Savi pri Termoelektrarni Trbovlje. Mlajše kategorije so sezono na divji vodi zaključile 19. septembra 2020 na tradicionalnem Zmajčkovem pokalu, kjer se je tekmovanja udeležilo 15 mladih kajakašev in kajakašic. Popoldan pa smo se udeležili še Državnega prvenstva v zmajevem čolnu (Dragonboat), kjer so naši tekmovalci osvojili naslov državnega prvaka v mladinski in članski konkurenci. Naslov so osvojili Matija Preskar, Taj Kevin Bizjak, Tilen Zorko, Simon Škof Ojeda, Nika Ozimc, Jaka Kovačič, Tim Kovačič, Tomaž Travnikar ter bobnarka Elin Malus in krmar Matej Malus.

Fotogalerija (Foto: Kajak kanu klub Krško):

Tekmovanja od oktobra do decembra

Prvi vikend v oktobru je bil spet kajakaško obarvan, saj je 2. in 3. oktobra v Osilnici na reki Kolpi potekalo mednarodno tekmovanje ECA CUP v spustu, ki so se ga udeležili tudi naši tekmovalci v mladinski kategoriji, medtem ko so se mlajši udeležili zadnje tekme v kajaku na mirnih vodah v Kopru.

Sezono 2020 smo zaključili v soboto, 19. decembra 2020, z Državnim prvenstvom v kajakaškem maratonu na 20 km in 5 km, kjer je postal državni podprvak na 20 km Matija Preskar in zaostal le za Joštom Zakrajškom, našim daleč najuspešnejšim kajakašem na mirnih vodah, Nika Ozimc pa je osvojila 2. mesto med članicami na 5 km.

V Kajak kanu klubu Krško smo ponosni, da sta naša kajakaša letos uspela uvrstiti v državno reprezentanco za Evropsko prvenstvo v spustu, ki pa je zaradi koronavirusa odpadlo, pa čeprav je bilo najprej prestavljeno iz avgusta na november. Taj Kevin Bizjak in Matija Preskar pa nista bila edina člana KKK Krško v reprezentanci, saj je od letos pomočnik reprezentačnega trenerja tudi trener v klubu Jakob Stanič.

Priprave na svetovno prvenstvo v raftingu

Ne ukvarjamo pa se v KKK Krško samo s kajakaštvom. Po lanski premieri na Evropskem prvenstvu v raftu in osvojitvi 2. mesta (Bizjak, Preskar, Zorko, Škof Ojeda, Tim Kovačič, Jaka Kovačič, Travnikar), smo se letos pripravljali na Svetovno prvenstvo v raftingu na reki WuPai na Kitajskem, ki pa je bila prav tako odpovedano in prestavljeno na leto 2021 (od 15. do 21. avgusta 2021). Tekmovanja se bomo predvidoma udeležili tako drugo leto v kategoriji U19 in U23.

Med poletnimi počitnicami pa nismo skrbeli le za treninge tekmovalcev, temveč smo organizirali in izvedli skupaj s partnerskim društvom tudi naše poletne aktivnosti namenjene otrokom in mladini. Že 14. poletje zapored smo izvedli brezplačno šolo kajaka Poletje v kajaku v šestih terminih v Brestanici, Krškem in Velikih Malencah, kjer smo naučili osnov veslanja v kajaku 31 tečajnikov, starih med 6 in 12 let. Prav tako smo že 8. leto zapored organizirali poletni počitniški program Poletje ob Krki v dveh terminih namenjen otrokom in mladim.

Za tako uspešno sezono gre zahvala tudi staršem naših tekmovalcev za pomoč pri organizaciji tekmovanj in našim sponzorjem in donatorjem Hess d.o.o., Gen energija d.o.o. in Krka, d.d. Prav tako gre zahvala Občini Krško, ki nas podpira pri razvoju kajakaštva v Krškem in Posavju.

Osvojene medalje na državnih prvenstvih v letu 2020:

1. mesto, 3×K-1 mladinci, MATIJA PRESKAR, SIMON ŠKOF OJEDA,TILEN ZORKO; DP SLALOM, 22.8.2020
1. mesto, K-1 mladinke, NIKA OZIMC, DP SPUST SPRINT CELJE, 20.6.2020
1. mesto, K-1 1000 M ml.dečki, FILIP PALIJAN, DP MIRNE VODE, 8. 8. 2020
1. mesto, K-2 200M ml.mladinci, SIMON ŠKOF OJEDA/TILEN ZORKO; DP MIRNE VODE, 9. 8. 2020

2. mesto, C-1 mladinci, BIZJAK, DP SPUST KLASIKA, 7.6.2020
2. mesto, C-2 mladinci BIZJAK/PRESKAR, DP SPUST KLASIKA, 7.6.2020
2.mesto, 3×K-1 mladinci, MATIJA PRESKAR, SIMON ŠKOF OJEDA, GAŠPER ZAGORC; DP SPUST SPRINT, 20.6.2020
2. mesto, C-2 mladinci, ŠKOF OJEDA/ZORKO, DP SPUST SPRINT CELJE, 20.6.2020
2. mesto, K-2 500M ml.dečki, FILIP PALIJAN / LEON RECER, DP MIRNE VODE, 8. 8. 2020
2. mesto, K-1 članice, OZIMC, DP KAJAKAŠKI MARATON 19.12.2020
2. mesto, K-1 člani, PRESKAR, DP KAJAKAŠKI MARATON 19.12.2020

3. mesto, K-1 mladinci, MATIJA PRESKAR, DP SPUST KLASIKA, 7.6.2020
3. mesto, 3×K-1 mladinci, MATIJA PRESKAR, SIMON ŠKOF OJEDA, GAŠPER ZAGORC; DP SPUST KLASIKA, 7.6.2020
3. mesto, C-2 mladinci, ŠKOF OJEDA/ZORKO, DP SPUST KLASIKA, 7.6.2020
3. mesto, C-2 BIZJAK/PRESKAR, DP SPUST SPRINT CELJE, 20.6.2020
3. mesto, K-2 500M članice, NIKA OZIMC/PIKA KUSELJ; DP MIRNE VODE, 8. 8. 2020
3. mesto, K-1 200M ml. mladinka, NIKA OZIMC; DP MIRNE VODE, 8. 8. 2020
3. mesto, K-2 200M ml. mladinci, TILEN ZORKO; DP MIRNE VODE, 9. 8. 2020
3. mesto, K-2 200M U23, JAKOB STANIČ/MATIJA PRESKAR; DP MIRNE VODE, 9. 8. 2020
3. mesto, K-2 1000M ml. mladinci, TAJ KEVIN BIZJAK/TILEN ZORKO; DP MIRNE VODE, 9. 8. 2020
3. mesto, K-1 500 M ml. dečki, FILIP PALIJAN, DP MIRNE VODE, 9. 8. 2020

Vir: M.M., Kajak kanu klub Krško

slike J.S.

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja