Skip to main content
V Posavju 25.2° C Ponedeljek, 4. julij 2022
26.04.2022
19:54
Lisec, volitve v Državni zbor
Foto: ePosavje.com
Ko pogledamo odstotek udeležbe posavskih volilcev na volitvah in referendumih, se v Posavju Sevničani zdaj že tradicionalno najbolj množično odzovejo in sodelujejo pri tej državljanski pravici.

Kako smo volili v Sevnici?

SEVNICA In tudi tokrat ni bilo nič drugače, Sevničani so bili s 69,37 % udeležbo še najbližje državnem povprečju udeležbe s 69,84 % vseh volilnih upravičencev. V volilnem okraju Sevnica so letos prvič šteli glasovi tudi z območja občine Škocjan, do 19. ure je glasovalo 11.873 volilcev, 133 glasovnic je bilo neveljavnih. In kako so odločili volilci? Zelo na tesno je šlo, saj sta bila po preštetih glasovih zmagovalec Tomaž Lisec (SDS) in njegov prvi zasledovalec Jernej Žnidaršič (Gibanje Svoboda) po dobrih 3700 glasovih le 15 njih narazen. Lisec je dobil 3.749 glasov volilcev, Žnidaršič 3.734 glasov. 

Prva dva 15 glasov narazen

Lisec in Žnidaršič sta od 11.873 glasovnic tako pobrala 7.483 glasov, dobrih 63 odstotka vseh glasov. Na tretjem mestu je bil kandidat Povežimo Slovenijo in sevniški podžupan Janez Kukec, parlamentarni prag 4 odstotkov je z 4,37% presegla še kandidatka NSi Maša Brulc. Najmanj glasov sta dobila kandidata Liste Borisa Popoviča Hermina Ocvirk (30) in kandidat stranke DOM Jernej Kos (27).

"Ne samo za Sevnico, temveč za celotno Posavje"

Na vprašanje, za katere stvari se bo zavzemal, nam je Lisec odgovoril, da je bilo v teh letih na zakonodajnem delu "kar nekaj pozitivnega za spodnjo Savo. Nenazadnje se bom zavzemal za vse projekte, ki bodo na podlagi različnih zakonov na področju infrastrukture, zdravstva, športa ne samo za Sevnico, temveč za celotno Posavje. Ne glede na to, kakšna bo vlada."

Kako je bilo po voliščih?

Lisec

Po pregledu volišč lahko zapišemo nekaj naslednjih ugotovitev. Zmagovalec Tomaž Lisec je med drugim zmagal na voliščih v Šentjanžu, na Blanci, v Tržišču, Jelovcu in Zavratcu, en glas (107 / 106) več od prvega zasledovalca je dobil na Bučku, dva glasova več pa na domačem volišču Žnidaršiča na Lukovcu. V občini Škocjan je Lisec zmagal na petih od šestih volišč, Žnidaršiča so večkrat obkrožili le na volišču v Tomažji vasi.

Žnidaršič

Če je Tamara Vonta v Krškem "vzela" večja volišča in središča, se je zelo podobno zgodilo v Sevnici. Kandidat Gibanja Svoboda Jernej Žnidaršič je namreč zmagal na nekaj najštevilčnejših voliščih v volilnem okraju. Tako je v Naselju heroja Maroka (1027 volilnih upravičencev) dobil 235 glasov in 98 več od Lisca, na volišču v stari Sevnici (782 volilnih upravičencev) je Žnidaršič dobil 158 glasov, Lisec 105. Gibanje Svoboda je dobilo največ glasov še na volišču v Gasilskem domu Sevnica, pa v OŠ Sava Kladnika v Sevnici, v Loki pri Zidanem Mostu, Trnovcu in Vrhu pri Boštanju.

Volišče v Boštanju

Dve presenečenji

V nedeljo sta se zgodili (najmanj) dve presenečenji. V domu TVD Partizan v Boštanju (877 volilnih upravičencev) je Žnidaršič dobil 240 glasov, domačin Tomaž Lisec pa 179. Sevničani so kandidata Gibanja Svoboda podprli tudi na predčasnem glasovanju, kjer je pri 1042 oddanih glasovnicah Žnidaršič dobil 43% glasov, Lisec dobrih 25 odstotkov.

Kukec na Malkovcu z več kot 20% podporo

Od bolj zanimivih rezultatov izpostavljamo še dosežek kandidata liste Povežimo Slovenijo, sevniški podžupan Janez Kukec je na Malkovcu z 22,17 % glasov (lista je na državni ravni dobila 3,42% glasov) osvojil drugo mesto. 

sevnica
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice