Skip to main content
V Posavju 22.1° C Petek, 19. avgust 2022
29.01.2020
10:14
Vrata Deržič, 25 let, Veliki Obrež
Grafika: ePosavje
Podjetje Vrata Deržič iz Velikega Obreža pri Dobovi letos obeležuje 25-letnico delovanja. Poleg izdelave protipožarnih vrat se ukvarjajo še s fotovoltaiko, ki jo nadgrajujejo z vetrnimi elektrarnami.

Protipožarna vrata (tudi) za bolnišnice

V podjetju je 25 zaposlenih

DOBOVA Direktor podjetja Rudi Deržič je leta 1995 ustanovili podjetje za ključavničarsko delo na terenu, ker razen garaže niso imeli svojih delovnih prostorov. V dobrih dveh desetletjih so se zgodili tako vzponi kot padci, se spominja, kljub temu je podjetje postopoma raslo in danes velja za največjega slovenskega proizvajalca protipožarnih vrat. Kot pravi, ta vrata prodajajo po vsem svetu.

"Vsi naši izdelki so strogo po naročilu za znanega kupca"

Kovinsko predelovalno podjetje izdelke vgrajuje tudi v druge objekte, kot so nakupovalna središča, hoteli in zahtevnejši stanovanjski objekti. Deržič dodaja, "da so vsi naši izdelki strogo po naročilu za znanega kupca. Nič ne delamo na zalogo. Za široko potrošnjo, za masovno proizvodnjo za ljudi, za navadne stavbe smo predragi." V podjetju, v katerem so v lanskem letu ustvarili dobra dva milijona evrov prometa, je zaposlenih 25 oseb.

Največja sončna elektrarna s sledilnim sistemom pri nas

Pri Deržičevih se ukvarjajo tudi s fotovoltaiko, saj imajo največjo sončno elektrarno s sledilnim sistemom pri nas. "Sledilniki proizvajajo električno energijo, vrtijo se dvoosno proti soncu. Sonce v sledilnik zmeraj sije v sledilnik pod kotom 90°C, saj je takrat najboljši izplen elektrike," dodaja Deržič.

Gojijo tudi govedo mini heriport

Na saniranem smetišču pa zdaj edini v Evropi gojijo pasmo govedi mini heriport. Ranč so opremili s fotovoltaično ploščo s prej omenjenim sledilnikom in manjšimi vetrnicami. "Videli bomo, koliko vetrna energija še doprinese samooskrbi in ekološki naravnanosti," še dodaja Deržič.

Vrata Deržič, Veliki Obrež

Skoraj tretjino svojih izdelkov izvozijo

Letos pričakujejo 20-odstotno rast

Podjetje izvozi skoraj tretjino svojih izdelkov, na tujih trgih pa letos pričakujejo 20-odstotno rast. V letošnjem letu obeležujejo 25-obletnico obstoja, že kmalu pa jih čaka nova večja investicija, saj bodo dogradili novo proizvodno – upravno stavbo. "En del proizvodnje želimo seliti v novo proizvodno stavbo. Trenutni "laser" moramo nadgraditi s sedmimi policami in to v tem obstoječem objektu ni možno," dodaja sogovornik.

Nov poslovni objekt

Naslendje leto nadgradnja laserskega sistema

Vrednost novega poslovno – proizvodnega objekta, ki bo predvidoma zaključen do konca letošnjega leta, bo znašala približno 1,5 milijona evrov. V naslednjem letu sledi še ena večja investicija, nadgradnja laserskega sistema v vrednosti približno 1,2 milijona evrov.

(bš)

brežice
dobova
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja