Skip to main content
V Posavju 6.5° C Sobota, 27. 2024
25.05.2022
21:10
Tekmovanje godb v Krškem
Foto: Mateja Gačnik Miklavž
V nedeljo je v Krškem potekalo državno tekmovanje slovenskih godb, s katerim se je začel vseslovenski teden ljubiteljske kulture in na katerm so podelili štiri zlate plakete in dve zlati s pohvalo.

Živahen začetek Tedna ljubiteljske kulture 202

KRŠKO V nedeljo je veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem se je s tekmovanji slovenskih godb, 10. tekmovanje mladinskih godb in 40. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji, začel vseslovenski teden ljubiteljske kulture, v športni dvorani Brežice pa je v soboto, 21. maja 202 potekalo tekmovanje slovenskih godb in mažoretnih skupin v korakanju.

Na vseh štirih tekmovanjih je nastopilo po težkih časih, ko so bile vaje onemogočene in so nekatere slovenske godbe ostale brez prostorov za delovanja, skupno 6 slovenskih godb, z okoli 3000 godbenic in godbenikov. Tekmovanja so potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Mažoretne zveze Slovenije, Občine Krško, Občine Brežice in Pihalnega orkestra Krško.

Fotogalerija (Foto: Mateja Gačnik Miklavž):

Godbeni program, na katere so tekmovali mladinski in odrasli pihalni orkestri (KD Mengeška godba, Postojnska godba 1808, Pihalni orkester Divača, Godba Dobrova – Polhov Gradec in Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje) se je ob zaključku sklenil s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov. Koncertne nastope je spremljala strokovna žirija v sestavi mag. Mitja Dragolič, Miro Saje, Gregor Kovačič (vsi Slovenija), Pieter Jansen (Nizozemska) in Jozsef Csikota (Madžarska) in podelila 3 zlate in 2 zlati plaketi s posebno pohvalo. Na programu v korakanju pa je strokovna žirija Miha Dergan, Boris Selko, Aleš Breznikar, Sabina Šeme in Tadeja Rozman (vsi Slovenija) Godbi Lukovica in Mažoretnemu klubu RAP Radeče podelila zlato plaketo.

Nastopi izpolnili pričakovanja

Rezultati so trden odraz dela vseh vpletenih na področju slovenske ljubiteljske kulture. Nastopi sodelujočih godb so izpolnila pričakovanja pomena godbene dejavnosti, ki ima v Sloveniji že preko 350 letno tradicijo, v Krškem pa ima godbeništvo skoraj 200-letno tradicijo in tam vedno začutiš posebno energijo ter ljubezen do glasbe.

Godbe so vedno bile in še vedno so pomemben nosilec kulturnega življenja vsakega kraja in mesta. Kakovost njihovega dela in organiziranost pa je presegla kvalitetne standarde, primerljive z vsako evropsko državo. Harmonija zvokov pisane množice glasbenic in glasbenikov različnih generaciji so obiskovalcem in žirantom dale prav poseben čar tradicije, dopolnjene s umetniško izraznostjo svetovne glasbene zakladnice in na podlagi rezultatov, ne more nihče razvrednotiti godbeništva ali pa reči, da ni eden izmed najmočnejših členov verige, ki jo imenujemo ljubiteljska kultura.

V godbenih vrstah so vedno začeli marsikateri tudi svetovno znani glasbeniki, dirigenti, skladatelji in njihovo delo je spodbudilo mlajšo generacijo, da nadaljuje po isti poti. Danes lahko ponosno rečemo, da godbe v večini sestavljajo izobraženi kadri, z njimi pa z ramo ob rami kvalitetno oblikujejo program tudi starejši kolegice in kolegi s svojim izkušnjami, voljo in dolgoletnim znanjem. ''Godbeniškim silam'' v Evropi, od katerih smo se mnogo naučili, smo danes kakovostno enakovredni, kar nam potrjujejo tudi tuji strokovnjaki.

Osnova tekmovanj je tako tematsko izbran in zaokrožen program (tudi napisan s strani slovenskih skladateljev posebej za posamezne prireditve), ki ga izvajalci morajo izvesti in ki skrbi, da se tako nastopajoči kot poslušalci spoznavajo in »učijo« s posameznimi glasbenimi značilnostmi. Omenjena zasnova je plod ugotovitev, da za doseganje boljših ciljev med mladimi in starejšimi pri nadaljnjem delu vse inštitucije ne smemo imeti zgolj povezovalne vloge, temveč moramo pri delovanju v okolju in med osebami poudariti predvsem vzgojno vlogo.

Pomembno je tudi dejstvo, da tako glasbeno ustvarjanje v društvih ne pomeni le skupno muziciranje, temveč tudi skupno preživljanje prostega časa in družabnost, ki združuje več generacij. V godbi sodelujejo tako glasbeniki, ki so aktivni že več kot 30 let skupaj z mladino. V povprečju je 55 % članov v godbah mlajših od 25 let.

Vir: Zveza slovenskih godb

Naslednje leto tekmovanje znova v Krškem

V Pihalnem orkestu Krško so veseli, da so po treh letih skupaj z Zvezo slovenskih godb, Javnim skladom RS za ljubiteljsko kulturo, Mestno občino Krško in Kulturnim domom Krško zopet uspeli organizirati državno tekmovanje slovenskih godb. "Biti del te zgodbe je pomembna tako za naš orkester kot tudi za našo občino, v kateri delujejo poleg dveh zelo uspešnih pihalnih orkestrov še mladinski pihalni orkester ter izjemna simfonični orkester in big band," pravijo v Krškem.

Razvoj godbeništva v Krškem

In nadaljujejo, da je godbeništvo, ki se je v Krškem začelo razvijati že v prvi polovici 19. stoletja, v kraj prineslo velik razvoj inštrumentalne glasbe, ki po eni strani ponuja razvedritev in po drugi strani kvalitetno preživljanje prostega časa ljubiteljskim kulturnikom. 

Iz Krškega v svet

"Mnogi krški profesionalni glasbeniki, ki jih spremljamo v raznih znanih glasbenih skupinah, so svoje prve glasbene korake začeli ravno v Pihalnem orkestru Krško. Zato smo veseli, da je Zveza slovenskih godb letos javno naznanila, da bomo državno tekmovanje slovenskih godb v Krškem gostili tudi v prihodnje," še dodajajo.

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja