Skip to main content
V Posavju 19.4° C Četrtek, 2. 2024
26.10.2023
08:09
Foto: GBJ
V petek, 27. oktobra 2023, ob 18. uri se v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, odpira razstava z naslovom "Fragmenti časa: Miroslav Zdovc in fotografska scena"

Fragmenti časa: Miroslav Zdovc in fotografska scena

V petek, 27. oktobra 2023, ob 18. uri se v Galeriji Božidar Jakac, Muzej moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki, odpira razstava z naslovom "Fragmenti časa: Miroslav Zdovc in fotografska scena". Razstava ponuja vpogled v življenjski opus Miroslava Zdovca, vidnega fotografa slovenskega kulturnega prostora, katerega delovanje sega od začetka 50. do začetka 90. let prejšnjega stoletja.

Prikazano delo Zdovca je dialoško povezano z deli drugih fotografov, kot so Josip Pelikan, Marko Gosar, Boris Gaberščik in Tomaž Gregorič, ki so s svojim delovanjem vplivali ali so bili na kakršenkoli način povezani z Zdovcem.

Poudarek razstave je na predstavljanju širokega prostora in časa, v katerem je Zdovc deloval, ter na njegovi vlogi in pomenu v slovenski fotografski sceni. Razstava je še toliko bolj pomembna, saj je njegovo delo skoraj izginilo iz javnega diskurza, čeprav je njegova prisotnost na področju avtorske fotografije ostala nesporna.

Miroslav Zdovc se je kot umetnik in fotograf gibljiv skozi različne faze in trende fotografije, od tradicionalnih do sodobnih. Kljub temu, da ni bil gmotno odvisen od umetniškega delovanja, je njegovo delo zaznamovalo čas in oblikovalo fotografsko sceno.

Ob tej priložnosti pa ne smemo pozabiti tudi na drugih umetnikov, ki so prispevali k rasti in oblikovanju fotografske umetnosti v Sloveniji. Pelikan, Gosar, Gaberščik in Gregorič so vsak s svojim edinstvenim slogom in pristopom obogatili slovensko fotografsko sceno.

Razstava "Fragmenti časa: Miroslav Zdovc in fotografska scena" bo na ogled v Galeriji Božidar Jakac vse do 31. marca 2024. Vabimo vse ljubitelje fotografije in umetnosti, da si ogledajo to edinstveno razstavo in se potopijo v časovni stroj slovenske fotografske zgodovine.

galerija božidar jakac
razstava
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja