Skip to main content
V Posavju 16.1° C Sobota, 27. 2024
03.07.2023
12:23
Lastovke se v bralno jato zbirajo že desetletje
Foto: Knjižnica Brežice
V Domu upokojencev Brežice so 22. junija obeležili 10. obletnico delovanja bralnega kluba Lastovke in Mlade lastovke.

Lastovke se v bralno jato zbirajo že desetletje

Prvo srečanje kluba je v prostorih starega doma upokojencev potekalo 5. septembra 2012, v letu 2013 pa si je klub nadel ime Lastovke. S selitvijo v nove prostore se je število ljubiteljev brane besede povečalo in oblikovale so se še Mlade lastovke. Bralna sezona obeh klubov je vselej potekala od jeseni do začetka poletja. Na posamezno sezono se je nabralo 30 ali več srečanj, Lastovke in Mlade lastovke pa so se do danes v jato zbrale že več kot 550-krat. V minulem desetletju je bilo na ta način izposojenih več kot 6.000 enot knjižnega gradiva.

Prijeten in nostalgično obarvan kulturni program sta povezovali Andreja Dvornik iz Knjižnice Brežice in Maja Čič iz Doma upokojencev Brežice, ki ob podpori sodelavcev tudi sicer zavzeto pripravljata četrtkova druženja s knjigo. Zbrane so nagovorile direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč, vodja enote Dom upokojencev Brežice mag. Valentina Vuk in vodja kabineta župana Občine Brežice Lavra Kreačič. Stanovalci Doma in tamkajšnji zaposleni so prispevali posamezne recitacije in pesmi.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Vezi med Domom in Knjižnico pa se prepletajo veliko več kot desetletje. Že pred 40. leti, natančneje leta 1979, se je v tedaj novozgrajeni Dom upokojencev Brežice priselila prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah Elizabeta Savica Zorko. S selitvijo v ta del mesta svojega poslanstva, tj. prinašati pisano besedo med ljudi, ni opustila. S seboj je v potujočem kovčku prinesla knjige in z ustanovitvijo oddelka matične knjižnice v prostorih Doma za branje med stanovalci skrbela vse do leta 1987. Enega izmed kovčkov so si udeleženci jubilejnega dogodka lahko tudi pobliže ogledali. Branje iz kovčkov je nato potekalo še nadaljnje desetletje, do leta 1997. Ob koncu uradnega dela je sledilo še sladko presenečenje – torta, ki so jo pripravile domske kuharice.

Kakor rada izpostavi naša bibliotekarka Andreja: »Ob dobri volji in kančku truda nam niti slabo vreme, pomanjkanje zdravja, slab vid, prisotnost virusov in bolezni, razne tehnične in druge težave ne morejo preprečiti stika s knjigo.« Zato bodo bralnemu klubu v sodelovanju tudi v prihodnje dodajali leta in desetletja.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja