Skip to main content
V Posavju 20.8° C Nedelja, 28. 2024
30.05.2023
12:41
Sredino dopoldne, 24. maja 2023, je bilo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice obarvano s plesom, branjem, ustvarjanjem in obilo dobre volje.

Plesno, bralno in ustvarjalno dopoldne v Knjižnici Brežice

BREŽICE Knjižnica Brežice, Plesno društvo Imani in Strokovno izobraževalni center Brežice smo ob podpori Ljudske univerze Krško, koordinatorke dogajanja v celotnem Posavju, pripravili spremljevalno dogajanje Parade učenja 2023 v občini Brežice. Sodelovanje v tovrstni navezi je bilo že tretje zapovrstjo in gotovo ga v prihodnje še obnovimo in/ali tudi okrepimo.

Uvodoma so zaplesale plesalke skupine Sodobni ples 4–5 pod mentorstvom Sanje Spirić, nato še plesalke skupine Sodobni ples 2–3 pod mentorstvom Karmen Lavrinšek.

Dijakinje Saša Petković, Tinkara Omerzu in Brina Budič ter njihova mentorica Deja Avsec so nas popeljale v domišljijski svet. Priredba pravljice Tri botre lisičke, Eko Boža in Račke na potepu so vsebine, ki so jih pripravile za nas. Zgodbe so bile predstavljene s pomočjo kamišibaja, v vsebino vsake pa nas je pospremil zvok flavtice. Pogovorili smo se še o recikliranju odpadnih materialov, k čemur spodbuja miška Boža, in varnosti na cesti, kar je osrednja nit pripovedi Račke na potepu. Velja omeniti, da so vsebino in podobo slednje v lanskem letu ustvarili posamezni dijaki in profesorji brežiškega strokovno izobraževalnega centra.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

V krogu in ob zvoku vsem znanih račk smo majhni in veliki zaplesali ter se dodobra razmigali za ustvarjanje, ki je sledilo. Knjižničarka Andreja je dala navodila za pripravo papirnatega Knjižka, maskote brežiške osrednje knjižnice, spretni prstki otrok iz brežiškega vrtca pa so ustvarili lične in barvite izdelke. Dijakinje so za prisotne pripravile sestavljanke na temo izvedene »mišje pravljice«. Posamezne delčke smo s skupnimi močmi zložili v celoto.

Četudi najmlajši obiskovalci tokratnega dogajanja še ne štejejo mnogo let, so njihova znanja že nadvse raznolika in obsežna. Veseli smo, da jih s tovrstnimi vseslovenskimi in lokalnimi akcijami ter pobudami lahko še dodatno spodbujamo.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja