Skip to main content
V Posavju 12.5° C Četrtek, 2. 2024
27.10.2023
13:48
Mestna občina Krško
Na gradu Rajhenburg so v četrtek počastili dan reformacije. Župan Krškega in škof evangeličanske cerkve sta izpostavila pomen reformacije za slovenski jezik in kulturo.

Reformacija in njen vpliv na slovenski jezik: počastitev dneva reformacije na gradu Rajhenburg

V četrtek je Mestna občina Krško v počastitev dneva reformacije priredila osrednjo slovesnost. Sodelovala je z Valvasorjevo knjižnico Krško, Kulturnim domom Krško, krško izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter Slovenskim protestantskim društvom Primož Trubar – podružnico Posavje. Slavnostni govornik je bil škof evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, mag. Leon Novak.

Na začetku slovesnosti je prisotne pozdravil župan Mestne občine Krško, Janez Kerin. V svojem nagovoru je poudaril pomen reformacije za slovenski jezik in kulturo. »Reformacija je imela velik vpliv na Krško in slovensko kulturo. Dela kot so prevod Biblije Jurija Dalmatina in prva slovenska slovnica Adama Bohoriča so ključna za slovenski narod,« je dejal župan.

Mag. Leon Novak je spomnil na gibanje reformacije, ki je od 16. stoletja zavzemalo za versko prenovo. Poudaril je pomen jezika za identiteto naroda. »Jezik je duša naroda, njegove kulture in zgodovine,« je izpostavil. V svojem govoru je potegnil vzporednice med obdobjem reformacije in današnjim časom ter poudaril potrebo po spremembah v našem načinu razmišljanja in življenja.

Umetniški del proslave je obogatil ansambel za staro glasbo Capella Carniola. Povezovalka prireditve je bila Klara Eva Kukovičič. Obiskovalci so imeli priložnost videti tudi izvirni Dalmatinov prevod Biblije iz leta 1584.

reformacija
rajhenburg
župan

Pridružite se nam

Novice iz Posavja