Skip to main content
V Posavju 11° C Sobota, 4. 2024
19.08.2022
11:36
Janez Mencinger, Leskovec pri Krškem
Foto: KD Leskovec pri Krškem
V Leskovcu pri Krškem so v nedeljo, 14. avgusta, obeležili spomin na Janeza Mencingerja.

Obeležili spomin na Janeza Mencingerja

LESKOVEC PRI KRŠKEM Na predvečer Marijinega vnebovzetja, ki je bil letos v nedeljo, 14. avgusta, člani literarne sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem že tradicionalno pripravljamo literarni večer ob leskovškem vodnjaku, ki ga posvetimo pomembnejšim literarnim obletnicam.

Tokrat smo predstavili pesnika, pisatelja, prevajalca in odvetnika Janeza Mencingerja (letos mineva 110 let od njegove smrti), ki je drugo polovico življenja preživel v Krškem. Tu se je zapisal kot izkušen in pošten odvetnik, preudarni gospodar posesti na Trški gori ter mestni odbornik in župan. Ravno čas bivanja v Krškem pa velja za njegovo pisateljsko najplodnejše obdobje.

Fotogalerija (Foto: Kulturno društvo Leskovec pri Krškem):

Literarni kritiki poudarjajo, da so ga pri njegovem literarnem delu vodili temeljita izobrazba, pravična presoja in prirojen zdrav okus, zato v slovenski literaturi zavzema osamljeno mesto kot pisatelj – prerok slovenstva in bohinjski modrijan. Po scenariju Mojce Pacek, ki je predstavila Mencingerjevo življenje, so odlomke iz njegovih najbolj znanih del – povesti Vetrogončič ter romanov Moja hoja na Triglav, Abadon in Meniški spomini prebirali še Sonja Levičar, Mirjana Marinčič, Verica Rep, Doroteja Jazbec, Vida Slivšek, Viktorija Hruševar in Filip Černelč.

Filip Černelč je na dogodku tudi upodobil Janeza Mencingerja (KD Leskovec namreč sodeluje v projektu z JSKD Krško Oblačilni videz znamenitih Krčanov). Literarni večer, ki se ga je udeležilo lepo število obiskovalcev, se je zaključil s prijetnim kramljanjem ob žlahtni kapljici.

KD Leskovec pri Krškem

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

krško
leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice