Skip to main content
V Posavju 6.1° C Nedelja, 28. 2024
17.06.2023
14:44
Zgodovinsko domače branje
Foto: Knjižnica Brežice
Zgodovinsko domače branje je partnerski projekt Gimnazije Brežice in Knjižnice Brežice, ki se je v šolskem letu 2022/2023 izvajal kot obvezna izbirna vsebina.

Zgodovinsko domače branje

V četrtek, 15. junija 2023, so dijaki Mark Petelinc, Katja Plevnik in Sara Topić (Ela Godler je bila odsotna) v prostorih domoznanske zbirke Knjižnice Brežice iz rok mentorjev, profesorice zgodovine Nataše Šekoranja Špiler in bibliotekarja dr. Dejana Packa, ter direktorice Knjižnice Brežice, mag. Tee Bemkoč, prejeli priznanja za sodelovanje v projektu in knjižno nagrado. Sodelovanje v projektu je dijakom omogočilo prebiranje izvrstnih zgodovinskih del, poglobitev šolskega znanja in urjenje v kritičnem mišljenju.

Njihovo obveznost je predstavljalo branje štirih knjig (dveh s priporočilnega seznama in dveh po lastni izbiri) in avtorstvo prav toliko pisnih izdelkov. Merilo ni bilo število prebranih strani, temveč izvirnost in utemeljenost razmišljanj(a) o prebranem. Priporočilni seznam je vključeval nabor knjig iz svetovnega in slovenskega zgodovinopisja s strokovnega oddelka Knjižnice Brežice. Knjigam je skupna aktualnost, razumljivost, pa tudi izzivanje splošnih (šolskih) predstav o preteklosti. In kar je najpomembnejše: dijakom so odpirale pot do spoznanja, da je zgodovina neprekosljiva učiteljica življenja.

Dr. Dejan Pacek, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam