Skip to main content
V Posavju 10.7° C Sobota, 27. 2024
12.09.2023
11:54
Renata Lazar razstavlja oblačilno dediščino
Foto: Knjižnica Brežice
V Knjižnici Brežice je Renata Lazar oblačilno dediščino na ogled postavila z razstavo polstenih figuric. Razstava bo na ogled do vključno 30. oktobra. Ob razstavi je nastal tudi spodnji zapis.

Renata Lazar razstavlja oblačilno dediščino

BREŽICE V četrtkovem popoldnevu, 7. septembra 2023, smo v Knjižnici Brežice začeli novo sezono prireditvenih dejavnosti za javnost. V Dvorani Savice Zorko in na strokovnem oddelku knjižnice smo gostili dogodek ob odprtju razstave Oblačilna dediščina v polstenih figurah, avtorice Renate Lazar. Ustvarjalka, po rodu z Gorenjske, ki zdaj že dobro desetletje biva v kraju brežiške občine, tako s svojo prvo javno razstavo pomembno sooblikuje domoznansko zbirko naše knjižnice – srčiko, kakor jo je v svojem nagovoru imenovala mag. Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice. Nadalje je izpostavila, da bomo na različne načine in s pomočjo sodobne tehnologije poskrbeli, da bo dober glas o tem posebnem sodelovanju segel v deveto vas in še dlje, gradivo o njem pa bo dostopno tudi našim zanamcem.

Etnolog dr. Bojan Knific nas je v nadaljevanju spodbudil k razmišljanju in raziskovanju bogate oblačilne in tudi obutvene dediščine, ki sta del našega vsakdana, njune korenine pa segajo daleč v preteklost. Kot mentor v procesu nastajanja figuric in hkrati prvi ocenjevalec končnih izdelkov je v svojem nagovoru večkrat izrazil navdušenje nad videnim in izpostavil natančnost ustvarjalke pri samem »pikanju« oziroma delu.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Misli »Nikoli ne nehaj sanjati.« in »V vsaki stvari je moč najti tudi kaj dobrega.« pa sta tisti, ki skozi življenje vodita osrednjo gostjo dogodka, Renato Lazar, s katero smo v knjižničnih prostorih prvič sodelovali v jeseni 2016; v obliki delavnice. V kratkem pogovoru je zbranim predstavila svoje začetke filcanja oziroma polstenja, katere tehnike vse poznamo in katero je uporabila pri pripravi triindvajsetih figuric, ki tvorijo gostujočo razstavo. Spoznali smo zorenje ideje o pripravi razstave in vodilo pri izbiri teme ter se strinjali, da je aktivna predstavnica oziroma poznavalka redkih in dragocenih znanj ter spretnosti, naše dediščine. Slednjo tudi s tovrstnimi sodelovanji ohranjamo za danes in jutri ter jo delamo brezmejno.

Razstava bo do vključno 30. oktobra 2023 bogatila strokovni oddelek knjižnice in hkrati sooblikovala letošnje Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine ter praznični Brežiški oktober. Vabimo vas, da si jo ogledate v odpiralnem času knjižnice.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja