Skip to main content
V Posavju 21.2° C Nedelja, 28. 2024
27.01.2024
08:11
Foto: Roman Blatnik
V Valvasorjevi knjižnici Krško bo v torek, 30. januarja slikarsko-kiparska razstava Romana Blatnika Moje poteze.Na ogled bo postavil raznolika dela v akrilu, keramiki in železu.

Slikarsko kiparska razstava Moje poteze

V Valvasorjevi knjižnici Krško bo v torek, 30.januarja 2024, ob 18.uri otvoritev slikarsko kiparske razstave krčana Romana Blatnika. Ljubiteljski slikar in kipar se bo predstavil s slikami v tehniki akril na platnu in globoki gravuri v stiroporju ter s skulpturami in plaketami v žgani glini, lesu in varjenemu železu, v kombinaciji s kamnom in marmorjem kot tudi z umetelno keramiko.

S slikarstvom in kiparstvom se aktivneje ukvarja zadnjih 11 let

Roman je že v mladosti rad risal in nekaj je tudi v genih. Mama Malči je dobro risala, eden od prednikov je bil rezbar, njegov stric Anton Blatnik pa je bil v Mariboru kipar in restavrator. V osnovni šoli ga je usmerjala profesorica likovnega pouka Vladka Štoviček. Začel je z linorezi, ki so romali tudi na druge šolske razstave.

Likovno ustvarjanje je nadaljeval med služenjem vojaškega roka, ko so potrebovali različne interesne dejavnosti vojakov za popestritev dogajanja v kasarni. Njegove slike so bile zanimive komandantu kasarne zato jih je vzel. Po služenju vojaškega roka so prišle obveznosti tako v družini kot v službi, po zdravstvenih težavah pa ga je okupiral šport. A umetnost ni opustil. V službi je sodelavcem občasno risal karikature za različne priložnosti.

Ob upokojitvi si je kupil slikarski pribor in da se barve ne bi zasušile je poskrbelo vabilo LUK na likovne delavnice mentorice akademske slikarke Mojce Lampe Kajtna. V želji po dodatnem likovnem izpopolnjevanju se je kasneje včlanil v Društvo likovnikov Krško OKO in dve leti tudi vodil oz. predsedoval društvu.

Njegova dela so raznolika; zaenkrat riše samo z akrilom na platno in v akvarel tehniki, obiskoval je tečaje grafike, kipari, dela v glini, tako skulpture kot plakete, poizkusil se je v umetelni keramiki ter porobetonu in globoki gravuri v stiroporju. Kar nekaj skulptur je zvaril iz železa, zanimive so celo tiste, ki so narejene iz naplavin.

Sodeloval je na preko 50. tih skupinskih razstavah po Sloveniji in prejel številna priznanja. Ta razstava bo njegova četrta samostojna. Sprehod skozi avtorjevo ustvarjanje bo moderirala slikarka in kiparka, članica Društva OKO Milena Volk. Za glasbeno popestritev bodo poskrbele citrarke Glasbene šole Krško pod vodstvom Jasmine Levičar.

valvasorjeva knjižnica krško
krško
razstava

Pridružite se nam