Skip to main content
V Posavju 11° C Petek, 26. 2024
06.10.2021
10:53
Gostujoča razstava spominov na leta izgnanstva
Foto: Knjižnica Brežice
V Knjižnici Brežice gostijo razstavo spominov na leta izgnanstva, na ogled bo do 30. oktobra.

Razstava spominov na leta izgnanstva

BREŽICE Letošnje leto je leto okroglih obletnic vrste pomembnih dogodkov, ki so močno zaznamovali prostor občine Brežice, zaradi česar smo jih ali pa jih še bomo obeležili tudi v Knjižnici Brežice.

Oktobra se tako spominjamo začetka množičnega izgona prebivalcev – mož, žena, ostarelih oseb in otrok – Posavja in Obsotelja, ki ga je pred osmimi desetletji začel nemški okupator. V ta namen je in bo na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice do vključno 30. oktobra na ogled razstava Izgon Slovencev 1941/1945, ki jo gostimo v sodelovanju z Društvom izgnancev Slovenije. Bogato dokumentirana razstava prikazuje nasilje nemškega okupatorja nad Slovenci, območja, od koder je okupator izganjal slovensko prebivalstvo, življenje izgnancev v taboriščih, njihovo prisilno delo ter težko pričakovano vrnitev v domače kraje.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Obenem vas vabimo k ogledu posnetka spominske prireditve z naslovom Domovina, jokali smo za teboj, ki jo ob obletnici izgona v sodelovanju snujemo Knjižnica Brežice in Gimnazija Brežice. Posnetek bo na YouTube kanalu in Facebook strani knjižnice premierno predvajan v četrtek, 21. oktobra 2021, ob 18. uri. Obiščite nas ali se z nami povežite preko spleta.

Dr. Dejan Pacek, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam