Skip to main content
V Posavju 8.6° C Sobota, 27. 2024
28.06.2023
19:56
Foto: ePosavje
"Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas" - novo delo Vilka Ureka razkriva 150-letno glasbeno zgodovino Brežic.

Zbirka brežiških glasbenih ustvarjalcev v knjigi "Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas"

Znan glasbenik in pedagog Vilko Urek je v svoji knjigi "Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas" na 360 barvnih straneh dokumentiral glasbeno zgodovino občine Brežice skozi preteklih 150 let. Izdala jo je Glasbena šola Brežice, kjer Urek deluje kot knjižničar.

Zajel je vse oblike glasbenega ustvarjanja

Urek je za knjigo zbral podatke o več kot 450 glasbenih zasedbah, ki so delovali v občini v zadnjih 150 letih. Ti glasbeniki in zasedbe so opisani v desetih poglavjih knjige, ki se raztezajo od znanih solističnih muzikantov in zabavljačev do glasbenih pedagogov in Brežičanov izven Brežic. Obsežna publikacija zajema vse glasbenike, od inštrumentalistov in pevcev do plesalcev, ki so oblikovali glasbeni mozaik v občini Brežice. Začela se je kot ideja, ki je z leti prerasla v veličastno zbirko podatkov, zbranih skozi raziskovanje in pogovore z več kot 1000 glasbeniki.

Fotogalerija (Foto: ePosavje)

Glasba kot univerzalni jezik, ki ne pozna meja

Ta knjiga je zelo pomembna za občino Brežice, saj z dokumentiranjem njene bogate glasbene zgodovine pripomore k ohranjanju kulturne dediščine te občine. Pri oblikovanju so bili upoštevani vsi glasbeniki, ne glede na zvrst glasbe, ki jo izvajajo, kar poudarja univerzalnost glasbe kot jezika, ki ga razume ves svet.

Poleg tega je Urek v vsakem poglavju dodal kratek izobraževalni zapis o glasbenih pojmih in drugih znanjih, povezanih z glasbo, poudarjajoč, da je glasba jezik, ki ga razume ves svet. Kljub obsežni naravi dela, Urek priznava, da je morda izpustil nekaj podatkov, zato vabi bralce, da morebitne napake sporočijo na njegov elektronski naslov vilko.urek@gmail.com.

Še sam presenečen nad številom zasedb

Urek je ob začetku popisa glasbenih zasedb smatral, da je število zasedb, ki so delovali v Brežicah nekje okoli sto. "Ko sem raziskoval, sem ob tem ugotovil, da jih je še znatno več in na koncu jih je v tej knjigi predstavljenih čez 450", je nad številom presenečeno dodal avtor knjige.

Preko pogovorov do novih glasbenikov

Urek je v svojem raziskovanju preko pogovorov z različnimi glasbeniki prav od njih dobival nova imena, ki so mu bila prej neznana in jih je kasneje vključil v svojo zbirko.

Čez pet do deset let posodobitev zbirke

V svojem razmišljanju za prihodnost, ima Urek željo, čez pet ali deset let ponovno izvesti popis in ugotoviti, kje na življenjski poti so glasbeniki, ki so zajeti v tej zbirki. Prav tako pa bi v naslednji izdaji dodal še glasbene ustvarjalce iz obdobja od konca decembra 2022 do konca leta 2032.

brežice
glasbena šola brežice

Pridružite se nam