Skip to main content
V Posavju 21.3° C Četrtek, 7. julij 2022
03.05.2019
16:02
Foto: Anton Hruševar
V soboto, 27. aprila, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem pod šotorom pred Vinsko kletjo Krško izpeljalo 6. leskovško Salamiado.

23. aprila je bilo na ocenjevanje prinešeno 55 vzorcev salam,27 vzorcev slanin,13 vzorcev klobas in 17 špehovk. Komisijo ki je 24. aprila v prostorih Vinske kleti Krško ocenjevala klobase,špehovke in slanine so sestavljali:Denis Krošelj, Jože Zupančič, Jože Menič, Martin Žibert in Jože Zobarič, salame pa so ocenjevali Dušan Lipej (predsednik), Franc Sotošek, Stane Zupančič, Štefan Kiler, Karli Kozole in Damjan Matko. Po zapisu predsednika komisije,so bile letos salame v veliki večini zelo dobre kvalitete mnoge prav odlične, saj je leskovška Salamiada na koncu sezone ali tik pred državnim salamarskim finalom 11. maja v Šmarjeti.

Po pozdravnem govoru predsednika društva Jožeta Petkovška, podžupanje Ane Nuše Somrak, sodnika ocenjevalne skupine za salame Dušana Lipeja in evropske poslanke Patricije Šulin, ki je donirala pršut), je ob veseli glasbi ansambla Gala Kvintet sledila razglasitev zmagovalcev.

Najvišjo oceno pri klobasah in slanini je dobila od Jožeta Zupančiča, pri špehovkah pa je bila najboljša od Milana Janežiča. Po poizkušanju salam, klobas,slanin in špehovk je sledila še razglasitev ali podelitev nagrad in priznanj najboljšim izdelovalcem salam. 1. mesto je zasedla Petra Košmrlj, 2. mesto Karl Udovč (Škocjan) in 3. mesto Marko Luzar (Šmarješke Toplice).

Skupaj s Folklorno skupino DKD Senovo, ob dobri kapljici Vinske kleti Krško, veselih zvokih ansambla, pestri ponudbi domačih dobrot Aktiva kmečkih žena Krško polje, različnih salamah in ob plesu se je druženje nadaljevalo pozno v noč. Celoten program je povezovala članica KD Leskovec pri Krškem Vesna Šinko.

Anton Hruševar

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja