Skip to main content
V Posavju 26° C Nedelja, 3. julij 2022
14.02.2020
11:43
Laboratorij v ŠC Krško - Sevnica
Grafika: ePosavje.com
V Šolskem centru Krško - Sevnica so bogatejši za laboratorij FabLab. Gre za veliko pridobitev šole, saj dijake preko laboratorija dodatno spodbujajo k uresničevanju svojih idej s področja tehnike.

Odprtje laboratorija v ŠC Krško - Sevnica

Prostor za samostojni razvoj ideje s področja tehnike

KRŠKO Na Šolskem centru Krško-Sevnica dijakom ponujajo prostor, v katerem lahko samostojno razvijajo svoje ideje na področju tehnike. Vključili so se v mrežo odprtih laboratorijev FabLab – gre za odprt, nekomercialen prostor ustvarjanja, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologije.

FabLab kot nekomercialen prostor ustvarjanja

"Nekateri dijaki imajo željo, da poleg pouka še sami kaj dodatno naredijo, kot tudi možnost da praktičen del, recimo raziskovalne naloge, seminarske naloge ali pa zaključni izpit naredijo v enem prostoru, ki sicer ni obremenjen s poukom," pove direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, Erna Župan Pirkovič.

Dijaki novo pridobitev že pridno uporabljajo

Profesionalna oprema ni najbolj tipična za srednješolski laboratorij

Prostor so s pomočjo donatorjev dodatno opremili s profesionalno opremo, ki ni najbolj tipična za srednješolski laboratorij. "Tako, da lahko naredijo tudi v tem smislu še kaj več, kot je navada," še doda Pirkovičeva. Novo pridobitev so pozdravili tudi dijaki, ki prostor že pridno uporabljajo. Gimnazijec Erazem Kranjec se navdušuje nad programiranjem. "V jeziku C++ sem napisal osnovno kodo za prižiganje luči. Te se najprej prižgejo, potem se pa vse zaporedoma ugasnejo. To je čisto osnovna koda, ki jo potrebuješ v nadaljnjem študiju," pove dijak Erazem.

Rudarijo kriptovalute

"Imamo posebej narejen zmogljivejši računalnik za rudarjenje kriptovalut, tako da so zgoraj grafične kartice, spodaj pa dva računalnika. To je sicer zaključna naloga dijakov, ki jo še dodatno nadgrajujejo," še doda Pirkovičeva. -

V laboratoriju imajo tudi 3D tiskalnik

V laboratoriju imajo tudi 3D tiskalnik. "V okviru Erasmus+ projekta bomo izdelovali homoidne robote in ti roboti potrebujejo tudi takšne plastične dele, različne zglobe, ki jih lahko dijaki tu natisnejo. Na drugi strani je pa potem oprema, kjer lahko dijaki fizično naredijo kakšno tudi tiskano vezje."

FabLab

Nekaj lastnih, nekaj sponzorskih sredstev

V laboratorij so vložili okoli 10 tisoč evrov. "Nekaj denarja smo vložili v to, da smo učilnico, ki je bila kar malo zapuščena v tem smislu, malo posodobili, dodali pohištveno opremo. To smo naredili z lastnimi sredstvi, drugače pa kar se profesionalne opreme tiče, so pa sredstva, ki so nam jih dali donatorji. Na prošnjo šole smo jim predstavili naš projekt FabLab, projekt odprtega laboratorija, in so nas tudi finančno podprli," pove direktorica ŠC Krško - Sevnica.

Laboratorij si želijo še dodatno opremiti

Želijo si, da bi laboratorij še dodatno opremili. Kot dodaja Erna Župan Pirkovič, "imajo predvsem željo po 3D tiskalniku. Sedanji tiskalnik je zelo obremenjen, ker ko damo nekaj v izdelavo traja nekaj ur in bi nujno potrebovali še en 3D tiskalnik. In še kakšen inštrument."

Želijo si večjega prostora

Še bolj kot to si želijo večjega prostora. "Želja, da bi mogoče kdaj imeli kakšen prizidek tej šoli in bi v tistem prizidku imeli večji prostor še za podoben laboratorij," še dodaja sogovornica. Laboratorij sicer nameravajo ponuditi v uporabo tudi zunanjim uporabnikom – mladim in ostalim iz lokalnega okolja.

(bš)

krško
šole v posavju
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja