Skip to main content
V Posavju 28° C Nedelja, 3. julij 2022
20.01.2020
10:16
Foto: Ansat Tv
V občini Krško, kjer so v preteklih letih uredili več kolesarskih poti, načrtujejo izgradnjo medmestnih kolesarskih povezav Krško – Kostanjevica na Krki in Krško – Kozje.

Kolesarske povezave

KRŠKO Kolesarjenje kot ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije že vrsto let odpira nekatere druge možnosti. S pospešenim vlaganjem v infrastrukturo in z razvojem storitev po celotni državi predstavlja pomemben segment turizma. Vzpostavitev kolesarskega omrežja pa je pomembna tudi iz vidika dnevne mobilnosti. 

Kolesarska pot med Krškim in Kostanjevico na Krki leta 2023

Kolesarska pot med Krškim in Kostanjevico na Krki bo dolga dvajset kilometrov, od tega je bo na ozemlju krške občine dobrih 14 kilometrov. "Gre za povezavo obeh občin s kolesarskimi potmi. Povezavo sever jug, na relaciji od Kozjega, Koprivnice, Brestanice, Krškega in Kostanjevice. Trenutno smo v fazi projektiranja, računam pa, da naj bi se ta projekt v fizični obliki izvajal v letih 2021 in 2022, tako da nekje v začetku leta 2023 naj bi bil v celoti tudi odprt," pove krški župan Miran Stanko.

Projekt bo v dobršni meri financiran iz evropskih sredstev

Gre za projekt, ki je v dobršni meri financiran iz evropskih sredstev. "Projekt je precej drag, če tako rečem, gre za projekt v vrednosti približno 5,5 milijonov evrov, pri tem je približno 3 milijone v občini Krško in približno 2 milijona v občini Kostanjevica na Krki," doda Stanko.

Dokončanje kolesarske poti med Brestanico in Senovim

Sicer pa so v krški občini v minulih letih uredili več kolesarskih poti. S pomočjo evropskih sredstev se lotevajo tudi nekoliko večjih projektov. "Omenil bi predvsem dokončanje kolesarske poti med Brestanico in Senovim, zadnjih 750 metrov, ki jih načrtujemo izvesti v začetku letošnjega leta. Nekaj se je že izvedlo, tako da naj bi relativno hitro končali in s tem tudi zaključili celotno traso od Senovega do Brestanice. Ideja je bila že v samem začetku, da bi uporabili staro traso železnice, ki pa je bila na območju Senovega na nek način uzurpirana, zato smo morali traso spremeniti in dogovoriti zamenjave zemljišč z različnimi lastniki," še pove Stanko.

Povezava med Brestanico in Vidmom

V letošnjem letu pripravljajo tudi povezavo med Brestanico in Vidmom. "In sicer po trasi sedanje ceste, tako da naj bi naredili tudi sistem, kjer sobivajo avtomobili in kolesarji. Tukaj gre za približno 363.000 evrov vreden projekt, pri katerem je dobršen del teh sredstev namenjen sanaciji obstoječe ceste, ki na določenih delih že razpada. Seveda je treba omeniti tudi povezavo od Koprivnice proti Brestanici. Cesta je sicer državna, spada pod Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, gre pa za kolesarsko povezavo med Kozjem in Krškim," še doda Stanko.

(eP)

krško
kostanjevica na krki
brestanica
kozje
senovo
video

Pridružite se nam