Skip to main content
V Posavju 26.1° C Sobota, 2. julij 2022
29.10.2020
11:55
Dan suverenosti - 2
Foto: ePosavje TV
25. oktobra smo obeležili enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan suverenosti, ko je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Kaj praznujemo ob dnevu suverenosti?

25. oktober je državni praznik

BREŽICE Predsednika Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Antona Supančiča in predstavnika Policijskega veteranskega društva Sever Posavje Miho Molana smo v pogovorni oddaji, ki smo jo predvajali na naših straneh, povprašali, kaj se je med junijem in oktobrom 1991 dogajalo v Sloveniji, ko je nato 25. oktobra 1991 zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Kaj se je dogajalo med junijem in oktobrom leta 1991?

MOLAN: Letališče Cerklje je bilo določeno v projektu Jugoslovanske armade kot zbirališče materialno tehničnih sredstev armade. Iz vseh vojašnic v Sloveniji so vozili tehniko v Cerklje, od koder so jo potem z avioni vozili na jug. Tako so morali biti vsi transporti takrat najavljeni in smo jih tudi spremljali, oziroma ugotavljali, ali so potekali v skladu z dogovorjenimi kriteriji, ki so bili sprejeti med armado in Slovenijo.

Teh dogodkov je bilo veliko in zaključili so se 25. oktobra. Razen tega, je bilo tudi več sovražnosti v tem obdobju, od julija do oktobra, torej kljub temu, da je bila končana vojna, formalno 7. junija, so se še dogajali konflikti med pripadniki jugoslovanske armade in civilnim prebivalstvom. Tako da je bilo več konfliktov na območju Cerkelj in na primer, če omenim še diverzije na daljnovode v Posavju, ki so jih izvajali pripadniki specialne enote iz Niša.

Gospod Supančič, bi tu še kaj dodali, kar se tiče vojske, teritorialne obrambe?

SUPANČIČ: Teritorialna obramba je imela precej nalog po končani vojni. Klicale so se tudi nove enote, počasi se je teritorialna obramba spreminjala v Slovensko vojsko. Nekatere enote so se razformirale, sam osebno, ki sem bil pripadnik rezervne sestave teritorialne obrambe od leta 1984, po 11. juliju 1991, nisem bil več aktivno vključen, sem pa te zadeve spremljal.

Naloga teritorialne obrambe je bila potem tudi ob koncu prevzem teh objektov. Moramo vedeti, da je Posavje imelo že med samo vojno in po njej, pa tudi danes, največji vojaški kompleks v Sloveniji, to je letališče Cerklje ob Krki, preko 600 hektarjev. Izredno močna enota, ki je bila na začetku vojne letalska brigada, to je bil ogromen objekt, ki je bil zaminiran. Minska polja, ki so bila postavljena, je bilo potrebno razminirati, te objekte po umiku prevzeti, bili so v zelo slabem stanju.

Na samem letališču, ko se je armada umikala, kar se je dalo, je uničila. Veliko tega je odpeljala s seboj, tako da je bila naloga teritorialne obrambe, oziroma Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, prevzem teh objektov. Drugi objekt je bil še v Slovenski vasi, to je bil tako imenovani remontni zavod, ki ga je imela vojska, in potem manjši objekti v Žadovinku, izven Cerkelj ob Krki ter raketna baza proti Velikem Mraševu.

(eP)

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja