Skip to main content
V Posavju 6.9° C Sreda, 20. oktober 2021
05.10.2021
12:15
Pešci, semafor
Foto: freepik.com
Dnevi so vse krajši, pogostejša bo tudi megla in padavine in pešci bodo v naslednjih tednih med najbolj ogroženi udeleženci v prometu.

Pešci, poskrbite za svojo varnost

KRŠKO Policisti ugotavljajo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah.

 

NMP Krško, rešilec 112

Nesreča na Trgu izgnancev v Brežicah

Brežiški policisti so bili nekaj pred 16. uro obveščeni o povoženju peške na Trgu izgnancev v Brežicah. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov ti pravijo, da je za nesrečo odgovorna 18-letna peška, ki je stekla čez cesto v trenutku, ko je mimo pripeljal voznik avtobusa, ki trčenja ni mogel preprečiti. Reševalci so lažje poškodovano peško oskrbeli in jo odpeljali v brežiško bolnišnico.

Pozorni bodite tudi vozniki

Policisti pravijo, da predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu. Policisti pešce zato ponovno pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost.

Pozorni bodite na nepravilna ravnanja pešcev

Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

(Policijska uprava Novo mesto, bš, eP)

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja