Skip to main content
V Posavju 22.1° C Petek, 19. avgust 2022
11.09.2020
11:22
Na temo romske problematike smo se pogovarjali s poznavalko trenutnih razmer Natašo Žagar. V prispevku si poglejte njeno razmišljanje o aktualnih dogodkih v občini Krško in predlog rešitev.

"Inštitucije bi se morale med seboj bolj povezati"

"Trenutne situacije ne more reševati posameznik ali zgolj ena inštitucija"

KRŠKO Naša sogovornica v nadaljevanju opozarja, da trenutna situacija ni najboljša. Največje težave v romski skupnosti opaža pri določenih posameznikih, na določene stvari opozarja že zadnjih nekaj let. O razrešitvi nastale situacije pravi, da bi se morale inštitucije med seboj bolj povezati, trenutne situacije pa ne more reševati posameznik ali zgolj ena posamezna inštitucija. "Zakaj bi gasili, če lahko to prej preprečimo," je zaključila Nataša Žagar.

Nataša Žagar: "Zadnjih sedem, osem let je stanje pereče"

Kakšna je trenutna situacija?

"Trenutna situacija ni najboljša v bistvu, že kar nekaj časa, zadnjih sedem, osem let je stanje pereče."

Kje so največje težave?

"Tako bom rekla. Največje težave so v bistvu v romski skupnosti pri določenih posameznikih, trenutno pa tudi pri teh mladostnikov. Jaz pravim, da v vsaki občini, ki ima romsko skupnost, smo odgovorni tudi vsi posamezniki in jaz na določene stvari opozarjam že zadnjih par let. Srčno upam, da se bomo začeli ukvarjati, ne pa izpostavljati romske tematike."

Se pravi, da obravnava od primera do primera?

"Ker tako slabo, kot je zadnjih deset let, se jaz ne spomnim da bi bilo."

Kakšni so vaši predlogi? Kako to problematiko razrešiti?

Jaz sem prepričana, da v sodelovanju z določenimi inštitucijami, kot je občina, policija, sodstvo. Tukaj jaz vidim, da bi se te inštitucije med seboj morale bolj povezovati. Takšne problematike, kot jo imamo danes v romski skupnosti, ne more reševati en posameznik ali ena posamezna inštitucija. Jaz vidim rešitev v sodelovanju in da so vse inštitucije seznanjene, kaj je srž tega problema in začeti pri romski skupnosti.

Tudi Rome je potrebno poslušati, ko povedo, s čim se oni srečujejo. Zaradi določenih posameznikov delajo veliko škodo romski skupnosti, najbolj trpijo otroci in mladostniki, ker romsko naselje je ena skupnost, kjer veljajo drugačne vrednote. Jaz pravim, da v Sloveniji smo vsi državljani in moramo obravnavati probleme enako.

Če nekdo naredi kakršnokoli slabo dejanje, na primer kraje po trgovinah, je to potrebno obsoditi in se resno lotiti težave. Ker smo imeli v zadnjih parih mesecih uboj, potem smo imeli tudi primer s sabljami. Mislim, da se je potrebno začeti ukvarjati s tem in reševati stvari.

To je najbrž skrajni čas?

"To je skrajni čas. Jaz pravim, zakaj bi gasili, če lahko prej to preprečimo. Ker potem je prepozno in ne rabimo žrtev, da se bo začelo premikati na bolje. Situacija je pač žalostna."

(eP)

krško
romi
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja