Skip to main content
V Posavju 27.5° C Torek, 24. maj 2022
02.10.2020
13:19
Nove kolesarnice v Brežicah in Sevnici
Grafika: ePosavje
Poročali smo že, da v okolici železniškega postaje Krško potekajo dela in da bodo kmalu na voljo nova parkirna mesta za kolesa. In podobna dela potekajo tudi v Brežicah in Sevnici.

Ureditve kolesarnic tudi pred brežiško in sevniško železniško postajo

Po Sloveniji 2192 novih parkirnih mest za kolesa

BREŽICE S preureditvijo območja ob železniški postaji v Brežicah so začeli v septembru, te dni pa bo tudi tam - tako kot v Sevnici in Krškem - kmalu na voljo parkirišče za kolesa. Na Slovenskih železnicah nameravajo do novembra letos na slovenskih železniških postajah in postajališčih postaviti dodatnih 2192 parkirnih mest za kolesa.

"Vzpodbuda pri uporabi koles in prispevek k zniževanju emisij CO2 v ozračje"

Na SŽ-Infrastruktura so junija letos podpisali pogodbo za gradnjo parkirnih mest za kolesa na 27 železniških postajah in postajališčih po vsej Sloveniji. Parkirna mesta za kolesa bodo v bližini postajnih stavbin dostopov na perone. Kot pravijo na Slovenskih železnicah, "je projekt neposredno povezan z zavezo SŽ po varovanju naravnega okolja, z njim spodbujamo uporabo koles ter si prizadevamo dodati svoj prispevek k zniževanju emisij CO2 v ozračje. Naročnik projekta je DRSI, financira pa ga Ministrstvo za okolje inprostor iz Sklada za podnebne spremembe."

Kako so razvrščali postaje?

Nova parkirna mesta za kolesa po slovenskih železniških postajah

Na Slovenskih železnicah so železniške postaje in postajališča so po uporabljeni metodologiji razvrstili v šest rangov, predvsem pa po številu potnikov, ki vstopijo na vlak na določeni postaji, po številu prebivalcev v krogu od 500 metrov do štiri kilometre od postaje in po obstoječem rangu postaje.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

 

Krška in sevniška postaja v drugem rangu, brežiška v tretjem

Tako sta krška in sevniška postaja umeščeni v drugi rang, po katerem bodo uredili od 50 do 80 novih parkirnih mest za kolesa, od tega jih bo 10 mest namenjenih izposoji koles, 6 pa električnimkolesom. Železniška postaja Brežice je umeščena v tretji rang, predvidenih bo od 30 do 50 novih parkirnih mest za kolesa, od tega 10 za izposojo koles, 6 pa električnim kolesom.

(bš)

brežice
sevnica
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja