Skip to main content
V Posavju 27° C Sobota, 2. julij 2022
23.03.2022
08:00
Ukrajinci v Brežicah
Foto: ePosavje.com
V Sloveniji je vse več beguncev iz Ukrajine. V brežiškem večgeneracijskem centru, nekdanjem domu upokojencev, jih trenutno 36. Gre za ožje družinske člane v Stillesu zaposlenih Ukrajincev.

Prostora je še za devet ljudi

BREŽICE V Brežicah so del prostorov večgeneracijskega centra namenili ukrajinskim beguncem. Trenutno jih tam biva 36, prostora je še za devet ljudi. Kot pravi brežiški župan Ivan Molan, "sodelujejo s podjetjem Prva liga in Stilles, ki je zagotovil opremo in najnujnejšo opremo in prehrano." Begunci, ki bivajo v teh prostorih, so namreč ožji družinski člani v Stillesu zaposlenih ukrajinskih državljanov. Teh je sicer 48 in predstavljajo četrtino vseh zaposlenih.

"Ogromno sodelavcev je razmišljalo o vrnitvi"

Kot je povedal predsednik uprave Stillesa Rok Barbič, so morali hitro odreagirati. "Ogromno sodelavcev je razmišljalo o vrnitvi. S tem, ko smo jim omogočili, da pridejo njihovi najožji družinski člani sem, smo jih uspeli prepričati, da ostanejo. Praktično so nepogrešljiv člen Stillesove družine."

Sami so organizirali prevoze

Prevoze so organizirali zaposleni sami. "Prevoze smo organizirali kar najhitreje. Čakali smo jih na meji, tam so bili za njih pripravljeni šotori, ampak prostora ni bilo dovolj. Lahko so samo sedeli in čakali na nas, ker je bilo na mejah veliko ljudi in čimprej smo jih želeli pripeljati sem," je zbranim povedal Taras Manjučuk. "Celotna logistika je trajala 10 dni. Ti fantje so skoraj brez počitka izvajali prevoze in delali na tem, da so svojci lahko prišli v Brežice," dodaja Barbič.

Z območja Luganska v Brežice

V prostorih večnamenskega centra bivajo predvsem ženske z otroki. Elena prihaja z območja Luganska, nam pa je zaupala svojo izkušnjo. "24. februarja se je začela vojna, ko so začeli z bombardiranjem, s sinom se je skrivala v kopalnici, dva tedna se je skrivala v trinadstropnem bloku in ko se je pokazala priložnost, sta s sinom takoj prišla sem," je njene besede povzel Mančujuk. Ob tem sta se oba zahvalila vodstvu podjetja, Občini Brežice in vsem, ki so pomagali pri namestitvi v Brežicah.

Molan ob tem pravi, da jih zdaj čakajo naslednje naloge. "V tem trenutku urejajo status beguncev, potem pa bomo videli, kako lahko pomagamo pri otrocih." Direktorica Občinske uprave Občine Brežice Patricia Čular je izpostavila, da se pri posameznih osnovnih šolah soočajo s prostorsko stisko. "Vemo pa tudi, da bo skupina, ki jo bomo vključevali, imela posebne pogoje, zahteve, najmanj glede jezika." In skladno s tem bodo skušali najti najustreznejšo namestitev znotraj vrtcev in šol.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

ukrajina
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja