Skip to main content
V Posavju 24.2° C Torek, 17. maj 2022
21.09.2021
10:02
Evropska komisarka za energijo na obisku v Brežicah
Foto: HESS
V ponedeljek je bila v Brežicah na obisku evropska komisarka za energijo Kadri Simson, na hidroelektarrni Brežice jo je v sklopu predsedovanja Svetu Evropske unije gostil minister Jernej Vrtovec.

Na srečanju v Brežicah o sinergijah med različnimi viri obnovljive energije

BREŽICE Na srečanju v Brežicah je beseda predvsem o pomenu obnovljive energije in o sinergiji med različnimi viri obnovljive energije. Družba HESS v okviru svojega delovanja raziskuje tudi ostala področja in išče optimalne rešitve, v zadnjem času predvsem glede hibridnega delovanja hidro in sončnih elektrarn.

Kot pravijo v Brežicah, "družba HESS verjame v zeleno. Zanimajo nas tudi ostali trajnostni načini pridobivanja električne energije. Pri tem pa je seveda odločilno, da gre za stabilne, trajne in stalne vire. Veriga hidroelektrarn tako poleg vseh večnamenskih učinkov in zanesljivega proizvajanja okolju prijazne elektrike iz obnovljivih virov preko pretočnih akumulacij omogoča tudi shranjevanje presežka čez dan proizvedene električne energije."

Fotogalerija (Foto: HESS):

Pretočna akumulacija kot baterija za shranjevanje presežkov

In dodajajo, "da bi morala vsaka sončna elektrarna imeti svojo baterijo za shranjevanje presežkov. Ker pa tega nimajo, oziroma je nakup hranilnikov finančno še vedno prevelik zalogaj, je takšna baterija lahko pretočna akumulacija. Z dokončanjem verige HE na spodnji Savi, torej z izgradnjo HE Mokrice, bi tako poleg proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov omogočili tudi nadaljnji razvoj tisočih sončnih elektrarn po Sloveniji, ki bi lahko njeno pretočno akumulacijo koristile kot veliko baterijo."

(bš, eP)

brežice
hidroelektrarne
hess
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice