Skip to main content
V Posavju 18.1° C Sreda, 1. 2024
08.12.2023
07:04
Foto: Združenje splošnih knjižnic
Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so podelili naziv Branju prijazna občina tistim občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi.

Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so podelili naziv Branju prijazna občina tistim občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi, bralni pismenosti in kulturi. Mestna občina Krško se je vpisala med 14 občin, ki so naziv Branju prijazna občina podaljšale še za nadaljnja tri leta.

Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, so prejele občine Bovec, Črnomelj, Ilirska Bistrica, Logatec, Lovrenc na Pohorju in Sežana. Skupaj je od leta 2017 nazive Branju prijazna občina prejelo že 63 občin.

Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi investicijske ali vsebinske projekte zadnjih treh let na področju knjige in branja. V letošnjem letu so nazive za nadaljnja tri leta podaljšale občine Črna na Koroškem, Ivančna Gorica, Mestna občina Kranj, Mestna občina Krško, Mestna občina Ljubljana, Miren-Kostanjevica, Mestna občina Nova Gorica, Ormož, Mestna občina Ptuj, Radovljica, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Škofja Loka, Trzin in Žalec.

Fotogalerija (Foto: Združenje splošnih knjižnic):

Kot so zapisali na Združenju splošnih knjižnic, je komisija svojo odločitev za podaljšanje naziva Mestni občini Krško utemeljila takole: "Mestna občina Krško, osrednje mesto Posavja, ni le uspešno gospodarsko središče z odličnim poslovnim razvojem predvsem na področju energetike, temveč je tudi živahno kulturno središče, o čemer pričajo številne kulturne ustanove, med njimi gotovo najnovejša pridobitev – nova splošna knjižnica. Valvasorjeva knjižnica Krško se je že dolga leta srečevala s prostorsko stisko, kar so v občinski upravi krške razumeli in omogočili izgradnjo nove namenske stavbe, ki je bila odprta junija 2022. Nova knjižnica zadošča vsem potrebam sodobne splošne knjižnice, kar gotovo potrjuje uvrstitev med štiri najboljše knjižnice za prestižno nagrado najboljše knjižnice leta 2023, ki jo podeljuje Mednarodno knjižničarsko združenje - IFLA . Dve leti pred tem je občina sofinancirala nabavo novega vozila za potrebe izvajanja posavske potujoče knjižnice. Poleg infrastrukturnih pridobitev, v katere je bilo vloženo nemalo truda in sredstev, pa Mestna občina Krško izkazuje izjemen posluh za področje branja, knjige in pismenosti s podporo lokalnih društev in posameznikov, kar priča program občine za obdobje 2021 do 2025, s številnimi konkretno zastavljenimi cilji prav na področjih razvoja in podpore bralne kulture. Zato komisija predlaga, da se Mestni občini Krško naziv Branju prijazna občina podaljša".

mestna občina Krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja