Skip to main content
V Posavju 21.1° C Četrtek, 7. julij 2022
23.04.2021
14:30
Evropska sredstva za cesto Brežice - Dobova
Foto: arhiv ePosavje
Poročali smo že, da je Direkcija Republike Slovenije objavila javni razpis za ureditev ceste in kolesarske povezave med Brežicami in Dobovo. Iz brežiške občine zdaj prihaja še ena vesela novica.

Evropska sredstva za kolesarsko povezavo Brežice - Dobova

BREŽICE Z Občine Brežice so projekt kolesarske povezave ob regionalni cesti Brežice - Dobova prijavili za neposredno potrditev operacije Kolesarska povezava ob R2-420 Brežice – Dobova; Dogovor za razvoj regij – 2. povabilo, PN 4.4. Gradnja regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti. S prijavo so uspeli, saj so za projekt v vrednosti 2,86 milijona evrov pridobili 1,8 milijona evrov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dobrih 450.000 evrov bodo zagotovili iz nacionalnega javnega prispevka iz državnega proračuna, preostanek pa iz občinskega proračuna. 

Dolgoročni cilj? Manj vozil na cesti

Kakor pravijo na Občini Brežice, bodo tako zagotovili kakovostne infrastrukturne pogoje in s tem želijo vzpodbuditi uporabo kolesa tudi za dnevno migracijo. "Rezultat vodenja kolesarskih poti po manj prometni infrastrukturi, namenjeni ranljivejšim udeležencem v prometu, bo tudi izboljšana prometna varnost. Dolgoročni namen investicije je spodbujanje trajnostne mobilnosti, izboljšanje pogojev za varno kolesarjenje in posledično zmanjševanje števila vozil na cesti," dodajajo.

Med Trnjem in Dobovo

Izgradnja novih 4,6 km kolesarske steze, ki poteka od krožišča v Trnju do podvoza v Dobovi, je del obširnejšega projekta Izgradnja kolesarskih povezav in ureditev ceste R2-420/1335 Brežice – Dobova, ki ga na podlagi sklenjenega dogovora iz leta 2020 sofinancirata občina in DRSI. Projekt je vreden 8 milijonov evrov, v njem so vključeni stroški gradnje, nadzora, izdelave projektne dokumentacije, arheoloških raziskav ter pridobitev zemljišč. Od tega zneska bo 65,3 % zagotavlja DRSI in 34,7 % občina.

Dve fazi izgradnje kolesarske povezave

V 1. fazi bodo zgradili kolesarsko povezavo ob R2-420 Brežice – Dobova in obnovili dele državne ceste, kjer poteka kolesarska povezava po vozišču v Mostecu in Dobovi, uredili pa bodo tudi avtobusna postajališča. V 2. fazi bodo obnovili še preostale dele državne ceste, ki se lahko izvajajo samostojno in ne posegajo v kolesarsko povezavo.

Pričakujejo, da bi z deli začeli avgusta

Rok za oddajo ponudb za izgradnjo kolesarskih povezav in ureditev ceste je do 14. maja, pričetek gradnje kolesarske steze bo odvisen od podpisa pogodbe z izvajalcem. Na Občini Brežice pričakujejo, da bi z deli lahko začeli v avgustu 2021, dela pa bi dokončali do predvidoma 30. junija 2022.

(eP)

brežice
video
ceste

Pridružite se nam

Poglejte tudi