Skip to main content
V Posavju 22.6° C Petek, 19. avgust 2022
22.09.2021
07:33
Robert Šupe, častno Vaalvasorjevo priznanje
Foto: Posavski muzej Brežice
V Velenju je potekalo letno zborovanje Slovenskega muzejskega društva s slovesno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in odličij za izjemne dosežke na področju muzejstva v letu 2020.

Robert Šupe - donator predmetov v zbirke Posavskega muzeja Brežice

VELENJE Med prejemniki častnega Valvasorjevega priznanja Robert Šupe je profesor geografije in zgodovine na Gimnaziji Novo mesto, ki že vse svoje življenje čuti povezanost s Posavskim muzejem Brežice in izkazuje izjemno spoštovanje do dediščine. Šupe je od septembra 2017 do danes Posavskem muzeju Brežice podaril več kot 700 predmetov, ki so njegova osebna in dediščina njegove družine.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Med podarjenimi predmeti so razglednice iz Posavja, Slovenije in iz sveta, kovanci iz različnih obdobij in držav, očetove medalje, osebni dokumenti in pištola ter mamin nakit in dekorativni predmeti. Izbor donacije z življenjsko zgodbo staršev, očeta Anteja Šupeta (1932–2015) in mame Marije Šupe, rojene Kovačič (1942–2018), so v Posavskem muzeju Brežice predstavili na razstavi od marca 2019 do maja 2020. Kot pravijo, je "donacija dragocen del dediščine mesta in ljudi, ki so jih oblikovale sorodne življenjske poti in zgodbe, predmeti pa pomembno dopolnjujejo zbirke Posavskega muzeja Brežice."

Omogočil je prenovo prostora strokovne knjižnice

Šupe je leta 2020 finančno omogočil nakup bibliofilske izdaje (št. 28) petih knjig celovitega prevoda Slave vojvodine Kranjske in reprodukcije Valvasorjeve Velike grbovne knjige. Kakor dodajajo v Brežicah, "je omogočil prenovo prostora strokovne knjižnice, kar je v izvajanju ter se zavezal k financiranju prenove grajske ure na južnem delu dvorišča, kar bo izvedeno skupaj s prenovo strehe."

"Predmetne in finančne donacija velika izjema te pridobitev za muzej"

Njegove predmetne in finančne donacije z opredeljeno namembnostjo so velika izjema ter pridobitev za Posavski muzej Brežice, ki že dobrih 72 let s svojim delovanjem povezuje, združuje, predstavlja in skrbi za Posavje, Posavke in Posavce ter širše, dodajajo v muzeju.

(bš, eP)

posavski muzej brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja