Skip to main content
V Posavju 13.5° C Petek, 26. 2024
08.06.2022
09:43
Yuki karate
Foto: Srečko Novak
Na tretjem kolu osnovnošolske lige v karateju v Mariboru je ekipa Krškega osvojila svojo prvo srebrno medaljo letos!

Srebrna medalja za Yuki karate ekipo Krškega, bron za Čatež!

MARIBOR Na čelu s kapetanom ekipe Luko Tomažinom, z Miletom Vranješevićem ter ob podpori Leona Volčanška (okrepitvi iz nižje kategorije) so po treh kolih nastopov osvojili srebrno medaljo med osmimi ekipami (5.-9.razred) v katah ekipno.

Uspeh ekipe Krškega je dopolnila tudi Neli Metelko-Stojaković s svojo prvo bronasto medaljo letos v posamični konkurenci (kate 8.-9.razred), ekipa Čateža z drugo bronasto medaljo (kate ekipno 5.-9.razred) in tretjo bronasto medaljo dneva za Isabel Jukič (kate, srednješolke) za tekmovalce Yuki karate šole.

Delovanje na področju karateja je večplastno: zajema redno delo v telovadnici, a tudi razvoj iz preizkusa v preizkus: vsak trening posebej, dodatno na klubskih tekmah, izpitih, potovanjih, prvih tekmovanjih ali predstavah za starše, ljubitelje in navijače. Večina dela poteka daleč od oči javnosti, v telovadnici: trening za treningom. Nekateri preizkusi so javni, prav tako nastopi in tekmovanja.

Na Okinawi so karate sprva vadili skrivoma, v ozkem krogu prijateljev ali družine, šele kasneje je ta veščina postala javna: leta 1905 so jo uvedli v šole na Okinawi, od 1922 dalje pa tudi na univerzah po Japonskem… Če so nekoč skrivnosti svoje tehnike obrambe in bojevanja (med vadbo) na Okinawi skrivali ali delili le z najboljšimi učenci, pa je danes karate javno dobro, ki ga ponosno kažemo na javnih nastopih, tekmovanjih, a se tudi pohvalimo z uspehi mladih karateistk in karateistov.

V ekipnem delu tekmovanja so med 19 ekipami nastopile tudi tri ekipe iz Posavja, ki vadijo v okviru Yuki karate šole (1.-5.razred): ekipa OŠ Cerklje (Anej Kovač, Amine Zeitouni in Deja Šinkovec) je osvojila 9.mesto, dve stopnički višje (7.mesto) so se povzpeli mladi tekmovalci, ki so nastopali za ekipo OŠ JD Krško (Gal Pajk, Leon Gošek in Mahmoud Zeitouni). Na prejšnjem kolu lige v Lovrencu na Pohorju je mlada ekipa OŠ Artiče (Leon Volčanšek, Nikec Švajger in Jure Rožanec) navdušila in osvojila bronasto medaljo, tokrat pa so se po treh kolih morali zadovoljiti z nehvaležnim 5. mestom.

V konkurenci deklet (5.-9.razred) v izvajanju kat ekipno je med 9 ekipa OŠ Brežice (Nadia Zeitouni, Mia Požar in Sandra Vranješević) tokrat zbirala izkušnje in zasedla 7.mesto. Ekipa OŠ Artiče2 (Julija Švajger, Neli Metelko-Stojaković in Maša Rostohar) ki je na prejšnjem kolu v Lovrencu prav tako osvojila bronasto medaljo je tokrat ostala pred vrati polfinala, a je tudi 5.mesto dostojen rezultat. Vsi mladi tekmovalci so na nastopili tudi v posamični konkurenci.

V Nippon klubu, ki tvori športno - organizacijsko osnovo za vse tiste mlade in stare, ki delujejo v sekcijah Yuki karate šole (Krško, Brežice, Čatež), so tehnično in psihično uspešno prebrodili obdobje covid-krize in se znova s polnimi pljuči posvetili vadbi, nastopom in tekmovanjem. Nastop v Mariboru si vsekakor zasluži pozornost.

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič, Srečko Kovač):

Pot do vrhunskih rezultatov

OŠ liga je nastala pred desetletjem z motivom da mladim tekmovalcev omogoči zbiranje prvih tekmovalnih izkušenj, kaljenje in pripravo za spopade na močnejših tekmovanjih. Tekmovalci tako hkrati zastopajo klub in svojo OŠ, v ekipnem delu pa se med sabo merijo kot ekipe OŠ ali klubov. Pred leti so bila tekmovanja OŠ lige precej manj tekmovalna in slabše zasedena, a je konkurenca sedaj narastla in se je treba veseliti vsakega rezultata, a tudi vsake izkušnje, ki jo s sabo nosijo takšni nastopi.

Tokrat so eni izpadli v kvalifikacijah, a so mnogi ostali pred vrati četrtfinala: Jure Rožanc, Mahmoud Zeitouni, Nikec Švajger, Amine Zeitouni, Anej Kovač, Deja Šinkovec, Luka Tomažin, Maša Rostohar, Leon Volčanšek, Julija Švajger, Leon Gošek so (vsak v svoji starostni kategoriji) zasedli 9.mesto. Mile Vranješević je tokrat posamično pristal na 12.mestu, enako pa je šlo tudi dvojnčici Sandri. Le z vztrajnostjo, vadbo in izkušnjami se povzpemo do številčno boljšega mesta, to pa je v ekipi Nippon kluba v Mariboru uspelo Nadiji Zeitouni, Miji Požar in Galu Pajku, ki so v svoji kategoriji zasedli 5.mesto, Isabel je med srednješolkami zasedla 3.mesto, navdušila pa je Neli Metelko Stojaković, ki se je v katah med dekleti (8.-9.razred) povzpela do 3.mesta in bronaste medalje.

V ekipi Yuki karate šole, ki deluje v različnih sekcijah po Posavju(Čatež, Brežice, krško), mladi pa vsi tekmujejo za barve Nippon kluba, se posvečajo razvoju mladih karateistov tako na področju borilne veščine, samoobrambe kot športa. Tako iz nebogljenih otrok postopno nastajajo mali tekmovalci, ki se učijo športa, obnašanja, a se postopno pripravljajo in dozorevajo tudi za večje tekmovalne izzive, ki pridejo nekega dne.

Do vrhunskih tekmovalcev in rezultatov je dolga pot, a z vsakim tekmovanjem, preizkusom, nastopom, potovanjem se množijo znanje, spretnost, moč in izkušnje.

Osnovnošolska liga v karateju

Prav tekmovanja OŠ lige (v njenem okviru poteka tudi srednješolska liga) so odlična pot v smeri razvoja in dozorevanja. Še posebej ker se v zgodnji fazi mladi karateisti učijo osnov, skozi tekmovanja pa tudi športnega in javnega nastopanja. Ne šteje le kar znaš, ampak tudi kako spretno znaš to pokazati pred sodniki, kako premagati tremo, kako se zbrati, umiriti in pokazati svojo najboljšo plat. Vadba in tekmovanja v katah (obvezne vaje) so odlično orodje na tovrstni poti.

Še več kot to: ekipni nastopi (eno ekipo tvori trojica, ki morajo vajo ”kata” izvesti vsklajeno, silovito in natančno) vzpodbujajo tudi ekipno delo, razvijajo moč ekipe in razvoj ekipnega duha. Tako pogosto ekipa doseže ali preseže seštevek moči posameznikov in v Mariboru je prav to uspelo dvema ekipa Nippon kluba! Mlada ekipa Čateža, tokrat sestavljena iz vseh vetrov (Anej Kovač, Amine Zeitouni in Deja Šinkovec), je v kategoriji (5.-9.razred) med osmimi ekipami zasedla 3.mesto in si prislužila bronasto medaljo, še stopničko više pa je posegla ekipa OŠ Krško2 (Luka Tomažin, Leon Volčanšek, Mile Vranješević) in osvojila prvo srebrno medaljo letos. Kaj malo je manjkalo, da bi posegli po zlatu, a bo to nov izziv, ki ga bo treba iskati kot novo priložnost v jesenskem delu lige. Karate je kompletna samoobrambna borilna veščina, ki se je skozi desetletja razvila v sodoben šport z vsemi svojimi tekmovalnimi kategorijami (kate, borbe , posamično, ekipno, kobudo ipd), ki je svoj vrhunec doživela prav lani v Tokyu na olimpijskih igrah.

"Karate ni za vsakogar"

Veteran Jukič po treh desetletjih tekmovalnih izkušenj in štirih desetletjih trenerskega in organizacijskega dela razlaga: “V vadbi karateja lahko najde svoj prostor vsak ljubitelj od mladih let do veteranov, od tistih, ki rabijo malo znanja samoobrambe do tistih ki ga imajo za rekreacijo. Seveda je namenjen tudi majhnim in velikim športnikom, pa vse do vrhunskih reprezentantov. Mladim ljubiteljem skozi treninge in različne nastope na klubskih, prijateljskih ali uradnih tekmovanjih omogočamo hitrejši razvoj in spoznavanje športnega okolja, hkrati pa sport omogoča varen preizkus svojega znanja, spretnosti in vzdržljivosti. Na tekmah se od tekmecev učimo, a hkrati dozorevamo in se razvijamo, Ne gre le za merjenje moči, čeprav se vsi veselimo medalj. Hkrati z vadbo in tekmovanji gre za privajanje na neko bojevniško kulturo, za učenje in razvoj potrpežljivosti, vztrajnosti, mirnosti - ne le moči in učinkovitosti. Mladi, ki hodijo po športni karate poti se tako hitreje učijo in razvijajo, a naš cilj niso le tekmovanja, gre za vadbo borilne veščine kot vseživljenskega izziva.”

Jukič trdi: “Karate ni za vsakogar! To velja le za vse tiste, ki vztrajajo in v vadbi karateja najdejo tudi ogledalo zen vadbe in vseživljenskega razvoja ki ga simbolizira japonsko sporočilo “karate-do”: karate, ki te spremlja na tvoji življenski poti.

Marsikoga to ne zanima, rabijo le nekaj “fint” ali nekaj obrambnih osnov, a je potrebno vložiti vsaj 3-5 let da osvojimo prvi prag spretnosti, preden se soočimo z izzivi mojsterstva. Vse to želimo vedno znova omogočiti našim mladim ljubiteljem in starejšim rekreativcem,” ponuja karate veteran Veljko. “Današnje mlade generacije so drugačne, iščejo hitre uspehe, hitro potrditev, zato je vadba karateja tudi del vzgoje, ki pomaga staršem v oblikovanju otroških navad in spretnosti, a danes hkrati tudi obramba pred invazijo modrih luči telefonov in računalnikov, ki danes vse bolj spominja na zgodbo Boj na požiralniku Lovra Kuharja, Prežihovega Voranca.

Tekmovanja na OŠ ligi so tako možnost postopnega razvoja mladih generacij da prej ali slej dozorijo v resne športnike. Tekmovanja v katah (obveznih vajah) so ob merjenju moči tudi priprava na nove izzive: ko stress ob vsakem nastopu že obvladamo, pa pridejo na vrsto tudi tekmovanja v športnih bojih na točke. Trening bojevanja je naslednji razvojni korak in športni izziv.

"Vsaka izkušnja, vsak korak, vsak nastop je dragocen."

Pomembno je, da je tak način tekmovanja varen, postopen in nadzorovan tako s strani pravil kot sodnikov, da se naši mladi postopno privadijo na izzive boja, tekmovanja, lova na zmago!

Po začetnih letih, ko se posvečamo tehnikam, samoobrambi in katam, pa v 4-5 razredu (starosti, ali pri zelenem pasu) dodajamo tehnike bojevanja, ki jih najprej vadimo na treningih, prijateljskih tekmovanjih in nato na tekmovanjih šolske lige in nato tudi ostalih tekmovanjih in turnirjih,” razlaga pristop k vadbi karateja Veljko, glavni inštruktor Yuki karate šole. Pot od ljubitelja, majhnega športnika, do resnega tekmovalca ali celo vrhunskega športnika je postopna in precej počasna, a vse pride na vrsto ob svojem času! Včasijh je potrebno desetletje! Uspeh in razvoj v karateju se merita postopno, korakoma.

“Zato je vsaka izkušnja, vsak korak, vsak nastop dragocen. Najsi gre za klubsko tekmo, prijateljski turnir ali tekmovanje OŠ lige: vsak uspeh, vsaka nastop, vsaka medalja je dragocena! Res je: najboljši dobijo medalje, a vsak domov odnose svoje doživetje in svojo izkušnjo,” spomni Jukič preveč ambiciozne.

Posavski karateisti so v Maribor potovali s tremi kombiji: Soltec Dobova, OŠ Artiče in ŠZK Krško so pomagali pri prevozu številne ekipe: “Hvala. Ob novih uspehih v Nippon klubu pa se zahvaljujemo tudi vsem svojim partnerjem in sponzorjem: Soltec Dobova, Toshiba – Nix.d.o.o., KS Čatež ob Savi, Občini Brežice, Športni zvezi Krško, ŠD Čatež, Gostilna pension Les Čatež, MRGB Brežice in mnogim manjšim, a tudi družinam mladih tekmovalcev,« se ob tej priložnosti zahvali stari trener Veljko.

Po tekmovanju v Mariboru so se trije kombiji mladih karateistov iz Posavja odpravili na kosilo v picerijo Sidro v Bresternici, svojo postojanko po vseh tekmovanjih v severno-štajerskem koncu. OŠ liga se nadaljuje na jesen, ko bodo znova v vseh sekcijah tudi odprli vrata novincem v “šolo karateja za pogumne”. Yuki v japonščini namreč pomeni pogum, korajžo!

Mladi iz Yuki karate šole so se tokrat iz dvorane Branik vrnili bogatejši, zrelejši. Najboljši med njimi so pestovali svoje srebrne in bronaste medalje. Za zlato je še čas…

Željko Jeličič

borilni športi
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja