Skip to main content
V Posavju 3° C Petek, 26. 2024
27.05.2022
08:41
Na Lovrencu na Pohorju bronasti karate medalji za Yuki karateiste iz ekip OŠ Artiče in OŠ Cerklje.

Bronasti karate medalji

BREŽICE Na poti do bronaste medalje so imeli Leon, Nikec in Jurij (OŠ Artiče) kar štiri spopade preden so si lahko okoli vratu obesili svojo prvo medaljo letos; Jure, Anej in Nik (OŠ Cerklje) pa so to ponovili v konkurenci starejših tekmovalcev (kata – ekipno).

Mladi karateisti, ki vadijo v različnih sekcijah Yuki karate šole v Posavju, tekmujejo pa enotno za Nippon klub, so v precej močni konkurenci na tekmovanju Osnovno šolske lige v drugem kolu v Lovrencu na Pohorju dosegli nekaj solidnih uspehov, med drugim pa so osvojili tudi dve bronasti medalji v ekipni konkurenci v izvajanju kat – obveznih vaj.

Ekipa Yuki karate sekcije na OŠ Artiče je v konkurenci 19 ekip v prvem kolu premagala ekipo OŠ Radvanje, v drugem kolu ekipo KK Branik, v tretjem kolu pa so izgubili od ekipe Bushido iz Rogaške Slatine. Ker se je ekipa Bushido uvrstila v finale so fantje iz ekipe Artič dobili dodatno priložnost boja za medaljo (»repechage«) v dvoboju domačo ekipo Lovrenca na Pohorju. To so dobili z rezultatom 2:1! Veselja Leona, Nikca in Jurija ni bilo konca ne kraja, saj je to je bil za našo ekipo to vrhunec tekmovanja.

OŠ liga je nastala pred desetletjem z motivom da mladim tekmovalcev omogoči zbiranje prvih tekmovalnih izkušenj, kaljenje in pripravo za spopade na močnejših tekmovanjih. Tekmovalci tako hkrati zastopajo klub in svojo OŠ, v ekipnem delu pa se med sabo merijo kot ekipe OŠ ali klubov. Tekmovanja potekajo tako v bojih, kot v katah (posamično in ekipno). Mladi se najprej učijo športa, obnašanja, načel in tekmovanja v izvajanju obveznih vaj (kate). Razdeljeni so po starostnih razredih, ki se prično že v prvem razredu. Tekmovanje v bojih se prične v petem razredu, nato pa vse tri tekmovalne kategorije potekajo vzporedno.

Pri delu z mladim karateisti v Yuki karate šoli se najprej posvečajo vadbi osnovnih gibalnih in obrambnih spretnosti, postopno pa se učijo tudi tehnik napada, obveznih kombinacij in vaj (kate). Postopno se vadba dopolnjuje tudi z osnovami javnega nastopanja, prikazom tehnik in kat v nastopih pred starši in prijatelji, pa tudi v prvih klubskih tekmovanjih ali na letnih izpitih za pasove. Po dvoletnem dozorevanju čaka na mlade karateiste, ki tekmujejo v okviru Nippon karate kluba iz Krškega ali sekcije Čatež tudi nastopi na lažjih odprih turnirjih ali OŠ ligi, preden dozorijo za večje športne podvige na močnejših tekmovanjih.

»Postopek dozorevanja, učenja in spoznavanja športa, veščine in samega sebe gre postopno korak za korakom, športni karate pa je tako najbolj humana oblika vadbe, dokazovanja in tekmovanja pri spoznavanju borilne veščine, ki je varna, postopna in z velikim povdarkom na varnosti mladih športnikov.

Tekmovanje v resni konkurenci (pa tudi v športnih bojih) pridejo na vrsto šele po 3-4 letih vadbe, čeprav se boj (s kontrolo!) v klubu začenja vaditi že pred tem,« razlaga svoj šport veteran posavskega karateja, tudi sam dolgoletni tekmovalec in trener Veljko Jukič.

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič, Srečko Kovač in Darko Pajk):

Jukič je eden redkih, ki je v tekmovalni areni zdržal polna tri desetletja, a se tudi sedaj tu in tam še vedno vrne na tatami v veteranski konkurenci: »Morda največja dragocenost karateja je občutek samozavesti, obvladovanja (samega sebe in okoliščin), skopaj z vzgojo športne, če ne celo samurajske discipline pri vadbi - ali vsaj del tega. Zavedanje lastnega postopnega razvoja iz nebogljenega otroka v urejenega športnika, nemara celo obvladanega bojevnika, zrelega mladostnika s športnimi izkušnjami nabranih na treningih, tekmovanjih in potovanjih je prelep cilj, za katerega se je vedno znova vredno boriti, vaditi, vztrajati, preizkušati in dopolnjevati,« zagovarja svoje ideale veteran in »sensei« Veljko, ki je razen na tekmovanjih svoje izkušnje dopolnjeval tudi med številnimi potovanji po Okinawi in na Japonskem.

»Nekaterim je cilj naučiti se kakšno samoobrambno »finto«, drugim osvojiti rumeni ali zeleni pas! Nekdo sanja o tem da postane prvak ali nekega dne osvoji tudi črni pas, da postane mojster te slikovite veščine. Vsak cilj je boljši od tega, kot da postanemo sužnji digitalne civilizacije, pametnih strojev ali zasvojeni s telefoni in tablicami,« trdi Jukič, ki je dolga leta vadbo karateja združeval z reporterskim delu na področju avto-moto športa.

V Lovrencu na Pohorju je nastopilo 250 tekmovalcev iz 61 šol in 32 ekip, ki so opravili skupaj 282 nastopov. Svoj ognjeni krst so na prvem tekmovanju doživeli Gal Pajk, Ožbej Tršelič, Ema Kostrevc, Juš Tršelič in Maja Černe, ki vadijo v sekcijah Yuki šole v Krškem, Brežicah ali na Čatežu. V Lovrencu so se v posamični konkurenci vsak v svoji kategoriji na 9.mesto uvrstili: Juš Tršelič, Nikec Švajger, Anej Kovač, Sabina Planinc, Maša Rostohar, Sandra Vranješevič in Julija Švajger. V močni in številni konkurenci tokrat ni šlo bolje.

Proti pričakovanjem sta izkušena Mile Vranješević in Luka Tomažin ostala v kvalifikacijah, po tri kola sta oddelala Leon Volčanjšek in Jurij Rožanec, a izgubila priložnost za medaljo (tudi 5.mesto je vendarle tudi soliden rezultat!), podobno pa sta se odrezali tudi Neli Metelko Stojaković in Isabel Jukič (obe 5.mesto), a pravi spopad se je razvnel v ekipni konkurenci. Svoj dodatni nastop (kata-ekipno) je imela ekipa OŠ Krško 1 (Maja Černe, Ema Kostrevc in Julija Švajger) v skupini 1-5 razreda in zasedla 9.mesto, ekipa OŠ Artiče1 (Leon Volčanšek, Nikec Švajger in Jure Rožanec) je osvojila bron.

Med ženskimi ekipami 5-9 razreda je ekipa OŠ JT Dobova (Sandra Vranješević, Julija Švajger in Maja Černe) osvojila 5.mesto, enak rezultat pa je delila tudi ekipa OŠ JD Krško (Maša Rostohar, Sabina Planinc, Neli Metelko-Stojaković), ki je boj za medaljo izgubila za las. V konkurenci starejših 5-9 razreda je ognjeni krst med ekipami doživela OŠ Krško JD 3 (Juš in Ožbej Tršelič, Gal Pajk) in zasedla 5.mesto, na drugi strani razpredelnice pa je to uspelo tudi ekipi OŠ Krško JD 2 (Luka Tomažin, Sabina Planinc in Mile Vranješević), ki je na koncu delila 5.mesto, presenetila pa je ekipa OŠ Cerklje (Jure Rožanec, Anej Kovač in Nikec Švajger), ki si je po dveh kolih priborila nastop za medaljo in ga tudi zmagala.

»Jure in Nikec sta že nastopila v konkurenci mlajših, v Lovrecu pa sta med starejšimi osvojila tudi drugo bronasto medaljo dneva in postala najuspešnejša tekmovalca ekipe Nippon kluba! Hkrati se ob teh uspehih v Nippon klubu zahvaljujemo svojim partnerjem in sponzorjem: Soltec Dobova, Toshiba – Nix.d.o.o., KS Čatež ob Savi, Športni zvezi Krško, ŠD Čatež, Gostilna pension Les Čatež, MRGB Brežice in mnogim manjšim, a tudi družinam mladih tekmovalcev,« ne pozabi veteran Veljko.

Otroška tekmovanja, kot je to primer z OŠ ligo so seveda poligon za zbiranje izkušenj in učenje športnih spretnosti, a tudi dokazovanje razvoja in prvega boja za odlične rezultate, naj si bo to med posamezniki ali ekipami! Vsekakor je karate borilna veščina, spretnost samoobrambe in bojevanja, a tudi šport! Po številnih treningih se v ekipi Yuki karate šole veselimo vsake bronaste medalje (6 v Lovrencu!) kot velike zmage, saj je to tudi vzpodbuda pred novimi treningi, izzivi in tekmovanji!

Željko Jeličič

yuki karate
brežice
borilni športi

Pridružite se nam

Poglejte tudi