Skip to main content
V Posavju 20.1° C Četrtek, 2. 2024
17.08.2023
11:08
Po uspešno izpeljanem šolskem letu v Yuki karate šoli, ki deluje v okviru Nippon kluba Krško, so si privoščili kratke počitnice in potegnili črto pod uspehi v minulem šolskem letu.

Nippon klub: živahno karate dogajanje, vrhunec je bil »Krško Open 2023«!

V septembru bodo znova z delom nadaljevale sekcije za stare člane v Krškem in na Čatežu, v mlajšo skupino pa bodo vpisovali tudi začetnike. Z osnovami karateja se bodo mladi lahko znova spoznali tudi v Artičah, v OŠ Brežice in na Čatežu.

Starejši tekmovalci Nippon karate kluba nastopajo v OŠ ligi in na odprtih turnirjih, mlajši pa se uspešno učijo prvih skrivnosti karateja kot borilne veščine in športa.  Razen nastopov na različnih tekmovanjih pa se ob koncu šole mlade karateistke in karateisti soočijo  z izpiti za pasove, srečanju 3K – Kanu – Krka – Karate v Malencah na pikniku in čolnarjenju, zagotovo pa je bil vrhunec minulega  šolskega leta karate prireditev »Krško Open 2023«!

Kaj je »Krško Open«? Na koncu šolskega leta se vsi mladi člani, skupaj z nekaj gosti srečajo na zadnjem karate turnirju šolskega leta, kjer so se v sebi primernih skupinah pomerili v katah, štirje najboljši pa tudi v bojih.

V skupini R1 je zmagal Dejan Sotler (Krško), v R2: Karin Kvartuh (Čatež), v R3 Leon Gošek (Krško, Senovo), v R4 Maja Černe (Krško, Raka), R5 Maša Rostohar (Krško), v R6 Mihaela Ptičar (ZG, Rugvica), v R7 (v absolutni konkurenci – kate) je dvojno zmago potrdila lanska skupna zmagovalka Mihaela Ptičar. V kategoriji R8 (boji absolutno) je zmagal Jurij Rožanec (Čatež, Podbočje) pred Nikom Švajgerjem (Artiče); tretje mesto sta delila Alex Rožman (Krško) in Leon Volčanšek (Artiče).

Prireditev »Krško Open« (ki je potekala tudi pod pokroviteljstvom mestne občine Krško)  je pozdravil in z vzpodbudnim nagovorom otvoril predsednik Športne zveze Krško Luka Šebek, ki je bil kot star športnik in organizator navdušen nad pobudo, izvedbo in dolgoletno vztrajnostjo v delu z mladimi, prav tako pa v stiku starih in mladih, prikazu dosežkov in  stroke: »To je odličen prispevek pestri občinski  športni ponudbi. Mladi ljubitelji borilnih veščin lahko tu vedno najdejo  odlično okolje, pogoje in strokovno vodstvo na poti razvoja in uspehov,« je zatrdil Luka Šebek.

Fotogalerija (Foto: Nippon klub):

V Nippon klubu vadijo karate na 3-4 lokacijah, športnem razvoju mladih pa se posvečajo v precejšnji medijski tišini  - kljub pestrem dogajanju, številnim dogodkom, tekmam in nastopom: »Dosedaj smo delovali precej tiho, v stilu starinske okinawske šole – vadbi v ozkem krogu, da bi se posvetili razvoju obstoječih članov – tako lažje dosežemo višjo stopnjo osebnega razvoja.  Covid nas je precej razredčil, vplival na način vadbe v ozkem krogu, poudarku razvoju znanja in spretnosti, a tudi tišini in skromnosti. Lani smo vse ovire nastale v obdobju covida nekako prebrodili, sedaj lahko spremenimo pristop in strategijo. Prišel je trenutek, da septembra spet širom odpremo vrata mladim, novim in rekreativnim ljubiteljem karate vadbe,« pravi Veljko Jukič, starosta Yuki karate šole, ki deluje znotraj Nippon kluba.

»Naše sekcije s starimi člani nadaljujejo z delom v Krškem, na Čatežu, v Brežicah in Artičah, tekmovalci  imajo dodatne skupne treninge na Čatežu. Novince bomo septembra vpisovali na vseh lokacijah, novost pa sta rekreativna karate skupina za starejše, ki bo ob ponedeljkih delovala v Krškem, ob sredah pa na Čatežu.« Skupina »Dren – aktivno življenje« pod vodstvom Staneta Iskre  prične z vadbo v oktobru v Krškem po samostojnem programu.

Letos so tekmovalci Nippon kluba nastopili na 6 tekmovanjih (OŠ liga: Selnica ob Dravi, Ljutomer, Maribor; na treh odprtih turnirjih (»Open«): Velenje, Sevnica,  Krško), kjer so osvojili preko 20 različnih medalj!

Sodelovali so tudi na mednarodnem seminarju mojstra Sata, 8.DAN (Graz, Avstrija, Shitokai), na skupni novoletni proslavi so se družili z motoristi Davidom Božičem, Alexom Novakom in Svenom Cerjakom... Najboljša športnica iz Krškega je na pomlad doživela tudi občinsko priznanje: Maša Rostohar (za medaljo na EP) na občinski proslavi »Pozdrav športa«v Krškem! Na  proslavi Športne zveze Brežice  so priznanje dobili najboljši iz Čateške skupine: Neli Metelko Stojaković, Nik Švajger, Luka Tomažin,Mile Vranješević, Nadia Zeitouni in Isabel Jukič. Po sodelovanju na prikazu borilnih veščin Shotokan gala v Selnici ob Dravi, pa se je leto zaključilo z izpiti, kjer je 31 mladih »mojstrov in mojstric« napredovalo v višnjo stopnjo pasu. Tudi zaključek šolskega leta je bil v znaku športa, vode, družabnosti in piknika za Krko. 3K je bila kratica, ki je v Malencah združila karateistke in karateiste z kanuji in Krko. Med čolnarjenjem, kopanjem, vadbo na travi in iger z žogo se je peklo na žaru in sladkalo... dokler ni vse pregnal dež...

Po počitnicah so 3.avgusta starejši in tekmovalci že začeli s pripravami za novo tekmovalno in šolsko  sezono. V Nippon klubu (športna plat delovanja) in Yuki karate šoli (strokovna plan uka borilnih veščin) imajo v novem šolskem letu pred sabo vrsto novih športnih in razvojnih izzivov, septembra pa bodo vrata znova odprli tudi mladim in radovednim.

Skrivnostna okinawska šola borilnih veščin za karate, kot so ga do sedaj v ozkem krogu vadili v  Nippon klubu (zaradi covida, omejitev in njegovih posledic; registrirani mladi tekmovalci so vadili v tišini in izolaciji) znova odpira vrata javnosti in mladosti - a se tudi za rekreativce, veteranke in veterane najde prostor.

Željko Jeličič Foto: VJ, ŽJ, Maja Lapuh

krško
borilni športi
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja