Skip to main content
V Posavju 21.2° C Nedelja, 28. 2024
07.07.2023
13:55
Najboljšega MX dirkača iz Posavja in večkratnega prvaka Slovenije in Hrvaške Alexa Novaka (AMD Brežice – AMX-team, KTM) čaka ob vročem poletju vrsta največjih izzivov.

Vzponi in padci Alexa Novaka

BREŽICE Vrhunec bo zagotovo dirka svetovnega prvenstva v Romuniji in finale evropskega prvenstva na Češkem. V zadnjih treh dirkah je Alex doživel vrsto vzponov in padcev, a vsak rezultat nosi svoje doživetje, preizkus, uspeh ali izkušnjo. Ob spremenljivih uspehih na stezi pa je stalnica prav dvoboj za vrh na vsaki dirki posebej s Tajem Goležem (MD Trbovlje, husquarna).

Na stezi kar nekaj napetih trenutkov

Dvoboj za najboljšega MX dirkača v razredu MX-65 se je z dirk DP preselil na evro dirke (EP) in sedaj tudi na dirko svetovnega prvenstva (SP) pri Bukurešti. Na zadnji dirki DP pod okriljem AMZS, ki je potekala na stezi Mačkovci v Prekmurju, je Alex uspel osvojiti dve prvi mesti zapored in skupno zmago. Obakrat je mu je to uspelo pred Tajem Goležem. Rezultati izgledajo enostavni, na stezi pa smo videli kar vrsto napetih trenutkov. Mimogrede: Najboljši dirkač iz Posavja med seniorskimi kategorijami je bil David Babič (AMD Brežice, veterani 40), ki se je tokrat povzpel do skupno tretjega mesta in tako dopolnil uspeh dirkačev AMD Brežice v Prekmurju.

V napeti sezoni in še bolj natrpanem koledarju pa je prišlo do pretresa na polfinalni dirki EP v Italiji na stezi Galaello v mestu Gazzane di Preseglie, le lučaj stran od Gardskega jezera (podobno, kot je streza Prilipe v bližini ribnika Prilipe).

Polfinale v Italiji

V Italiji je potekal polfinale EMX-65 dirke jugozahodne in jugovzhodne cone. Slovenske barve so z licencami AMZS branili Alex Novak, Taj Golež, Leo Gajser in Svit Vižintin. Četverica slovenskih voznikov se je dobro pripravila na zahtevno preizkušnjo, ki je odpirala vrata finala. Že v kvalifikacijah so se v ostri mednarodni konkurenci vsi skušali prebiti čim bližje vrhu. Golež je sobotno kvalifikacijsko dirko dobil, Novak je zasedel 9. mesto, Gajser je bil 14., Vižintinu pa je pripadlo 23. mesto.  V prvi vožnji četverici Slovencev ni šlo nabolje: Golež je v cilj pripeljal na 6. mestu, Gajser je zasedel 15. mesto, Novak pa je po napaki v šestem krogu zasedel 22. mesto. Le Vižintin je popravil rezultat iz kvalifikacij in je napredoval na 17. mesto. Sicer pa je prvi ciljno črto prečkal Italijan Francesco Assini. 

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič):

Zagotovil si je vstopnico za finale evropskega prvenstva

V drugi vožnji pa so slovenski vozniki pokazali več: Golež je bil najhitrejši in je vodil od štarta do cilja ter zanesljivo zmagal, Novak pa je ciljno črto prečkal kot četrti, saj je v zadnjih treh krogih dvignil ritem dirkanja ter se prebil v ospredje. Tudi Vižintin je izboljšal rezultat prve vožnje in je v cilj pripeljal na 15. mestu, po načrtih pa se ni izšlo le Gajserju, ki je osvojil 19. mesto. Skupno je Goležu na dirki pripadlo drugo mesto, Novaku dvanajsto, Vižintinu sedemnajsto in Gajserju devetnajsto mesto. Zmagal je italijanski voznik Assini.

Alex Novak je imel kar nekaj mehanskih težav, a tudi nekaj padcev, vendar se je uspel zbrati in vsaj v drugi vožnji pokazati delček stare forme, s tem pa si je izboril uvrstitev na finale EP, kamor potuje najboljša dvajseterica iz vsake skupine.

V taboru AMD Brežice in ekipi AMX Alexa Novaka so po dobri dirki za državno prvensvo in za učni šoli vzdržljivosti na polfinalu EP v Italiji kar najbolj pripravljeni na vrhunec letošnjeg prvenstva: dirko SP v Bolgariji in finale evropskega prvenstva na stezi Loket, kjer se bo na stezo po štirimesečni odsotnosti zaradi poškodve vrnil tudi Tim Gajser.

"Kljub smoli se je uspel pobrati"

"Začetek na EP je bil odličen, izkupiček v Orehovi asi in Jaski optimalen! V Italiji na pofinalu smo imeli precej mehanskih okvar in vozniških napak, a se je Alex kljub smoli uspel pobrati in tudi v težjem dnevu rešiti dirko po najboljših močeh ter si zagotovil nastop na finalu EP. Ta konec tedna se bomo osredotočili na dirko SP v Bolgariji, kar bo hkrati tudi dober trening pred vhuncem evropskega prvenstva v Loketu teden dni kasneje," pravi vodja ekipe AMX, trener in mehanik Aleš Novak. "Osredotočiti se moramo na vsako dirko posebej! Alex je pokazal da to zmore, v finale bomo prišli pripravljeni, močni in mirni," ponavlja Alexov oče Aleš Novak. "Tudi tokrat bi se rad zahvalil vsem, ki navijajo, nam pomagajo in podpirajo  Alexa in našo ekipo: Darsad, Marsigroup, Igepa Pako, Instalacije Jazbinšek, Viktormotosport, Mana, Vulkanizerstvo Furlan, Dunlop, Občina Brežice, Debeluh, Gofar, RRracing, Babič Bizeljsko, Jetsafe, Ortema- sportprotection, Radionaocic, Roost Exehaust System, Forma Brežice - Foto123, Coach Dani, Motocrossacademy in še posebej domačemu klubu AMD Brežice.  Skupaj verjamemo v nove zmage," pravi Aleš Novak pred novimi dirkami svetovnega in evropskega prvenstva.

Mlade dirkače čakata dva napeta konca tedna: v nedeljo , 9.julija imajo dirko SP v Bolgariji, naslednji teden 16.julija 2023 pa finalne EP v Češki. Bo tokrat boljši Taj Golež ali Alex Novak?

Veljko Jukič
Foto: Veljko Jukič

motokros
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja